PolitikaZDK

Stručni tim iz Hrvatske dolazi u posjetu ZDK-u

Tehnička podrška javno-privatnom partnerstvu: Stručni tim iz Hrvatske dolazi u posjetu ZDK-uTimstručnjaka za javno-privatno partnerstvo Agencije za investicije ikonkurentnost Hrvatske boravit će od 23. do 26. aprila u Zeničko-dobojskomkantonu, u okviru ekspertne misije za procjenu pravnog okvira javno-privatnogpartnerstva za provedbu investicija u javnom sektoru ZDK-a. Posjeta serealizira u sklopu TAIEX programa Evropske unije za tehničku podršku i razmjenuinformacija namijenjenog novim članicama te zemljama u procesu pristupanja EU uoblastima preuzimanja evropskog zakonodavstva i njegovog provođenja u domaćipravni sistem.

“Dvočlanistručni tim iz Hrvatske održat će sastanke sa predstavnicima ministarstavafinansija, zdravstva i prostornog uređenja, a planiran je okrugli sto zapredstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, kao i susret s privrednicima.Hrvatska je u procesu pristupanja i nakon ulaska u EU stekla dragocjenaiskustva u oblasti javno-privatnog partnerstva, koja mogu biti od velikekoristi ZDK-u. Zbog toga je posjeta izuzetno važna. Osim toga, ovo je prvo našeučešće u jednom TAIEX projektu, tako da nam to otvara vrata za nove veće projektekoje finansira Brisel”, kazao je Zlatko Jelić, ministar privrede ZDK.

Javno-privatnopartnerstvo kroz ciljanu saradnju sa privatnim sektorom, omogućuje novi načinrješavanja izazova sa kojima se susreće javni sektor u vršenju svoje osnovnefunkcije – pružanje javnih usluga građanima. Zeničko-dobojski kanton je 2017.godine donio novi zakonski okvir iz oblasti JPP-a.Katalog potencijalnih JPP projekata u ovom kantonu za period 2018. – 2020.godina sadrži 54 projekata ukupne procijenjene vrijednosti oko 350 miliona KM.

Press službaZDKShow More

Related Articles

Back to top button
Close
Close