LifestyleModa i ljepota

Marko Feher najpoznatiji i najuspješniji mladi banjalučki dizajner … 42. Nivea BH Fashion Week Sarajevo

Marko Feher najpoznatiji i najuspješniji mladi banjalučki dizajner nakon tri godine ponovo u Sarajevu na najvećoj modnoj manifestaciji u BiH – 42. Nivea BH Fashion Week SarajevoNakon tri godine odsustva sa BH modne scene, na velika vrata nam se vraća Marko Feher sa samostalnom revijom kojom će svečano otvoriti 42. izdanje najvećeg modnog događaja u Bosni i Hercegovini, NIVEA BH Fashion Week Sarajevo.

Marko je u toku pause izlaganja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, izlagao na regionalnim i svjetskim događajima i fashion week-ovima, te svoje vrijeme usmjerio na obrazovanje na prestižnom Central Saint Martinsu u Londonu, za koji smatra da je njegov značajan korak u razvoju i sticanju znanja i vještina za daljnji rad.

Nakon samostalne revije u Banja Luci, pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka, Marko je predstavio svoju kolekciju u Skoplju, gdje je bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na UNITED FASHION projektu koji je organizovan od strane komisije iz Brisela. Pored toga, Marko je jedan od dva dizajnera koji su izabrani za samostalnu reviju na Fashion Weekend Skopje u konkurencijiod 38 dizajnera.

Retrospektivno gledano, Marko se predstavio cijeloj regiji u ove tri godine, prezentovao se na LSE London Fashion Show, radio internship za svjetska imena mode, stekao nova znanja i vještine ali nikako nije zaboravio korjenje i mjesto odakle potiče, našu BIH, što je pokazao i novom kolekcijom “Kozara Ethno Fusion” koja se bavi tradicionalnim motivima i ornamentikom sa područja Kozare kako i samo ime kaže.


Fokus kolekcije su materijali koji su pravljeni isključivo za potrebe ove revije, svi materijali uključuju motive iz tradicionalne odjeće. Motivi su pretvoreni u savremene a ipak zadržani prvobitni tj izvorni elementi. Obzirom da su tradicionalne nošnje isključivo radjene od prirodnih materijala, većina materijala za kolekciju su sačinjeniod 100% pamuka, ostatak materijala je mješavina različitih sirovinskih sastava.

“Po prvi put kolekcija je nosila novi nivo odgovornosti i produkcije zbog kompleksnosti izrade i štampe materijala, lično sam prisustovao izradi materijala na više destinacija u Evropi obzirom da kod nas nemamo firme koje se bave tom vrstom štampe. Sve boje su prirodne i ne štete okolišu, te nisu otrovne za našu kožu.

Pamukom i blijedim tonovima,  te ponekom nepredviđenom linijom, sam htio zadržati asocijaciju na tadašnje radove, boje, ručno farbane i sa ponekom greškom u tkanju. Obzirom da je tadašnji ukras na tkanini bio vez, smatram da je to danas print.

Kroz kolekciju se prožimaju nosivi komadi što je i bio cilj projekta, komadi na kojima preovladavaju pojasevi, širi krojevi koji ne prate liniju tijela, marame, šeširi, te motive tradicije. Kroz tradicionalnu mušku i žensku nošnju dosta se pojavljuju pojasevi, falde, neobični ukrasi ručnim radom i svi su oni prenešeni na savremenu verziju ali u savremenom obliku” – izjavio je Marko Feher.

Muziku inspirisanu tradicijom za potrebe ove revije je radio fenomenalni Petar Topalović iz grupe Sopot, za izgled modela će se pobrinuti make up artist Adi Hasić, dok će reviju nositi modeli agencije ABC Models Mgmt International.

Želimo podsjetiti da smo Markov talenat prepoznali još za vrijeme njegovog studija u Banja Luci, na prvom regionalnom takmičenju “Perwoll New Generation” koji se održavao u sklopu Niva BH Fashion Week Sarajevo, te mu je stručni žiri u konkurenciji od 200 takmičara dodjelio prvu nagradu te time smo dali na značaju mladjim naraštajima koji žele i imaju šta da pokažu.

Ovog puta veliko zadovoljstvo nam je predstaviti samostalnu reviju Marka Fehera “Kozara Ethno Fusion” u prostoru kultnog vizionarskog Muzeja “ARS AEVI”, 14.4.(nedjelja) sa početkom u 20h u ime svečanog otvaranja 42. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo.

Ljubitelji mode i modni profesionalci će i ove sezone za vrijeme četiri dana državne sedmice mode, na tri lokacije (Ars Aevi, Hotel Holiday i Alta Shopping Centar), u period od 14.04. – 17.04.2019 godine uživati u najboljim kolekcijama bosanskohercegovačkih modnih dizajnera al ii gostiju modnih dizajnera i modnih kuća iz inozemstva.

42. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo predstavlja službenu kampanju s predivnom Azrom Patković iz Travnika u glavnoj ulozi. Za estetsku pripremu zadužen je Kosta Miljković, dok fotografiju potpisuje renomirani modni fotograf Aleksandar Arsenović u saradnji s magazinom „Ljepota&Zdravlje“ i modnom agencijom Abc Models Mgmt International. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close