Stres može dodatno pogoršati alergijske reakcije

Vrijeme je proljetnih alergija, a alergičari bi trebali pripaziti, jer novo istraživanje ukazuje da je stres povezan sa pogoršanjem alergijskih reakcija.Simptomi kao što su kihanje, curenje nosa i suzne oči mogu uzrokovati dodatni stres kod alergičara, ali mogu biti i glavni uzrok stresa kod nekih osoba, pokazalo je istraživanje dr. Amber Patterson.

“Ublažavanje stresa neće izliječiti alergije, ali može pomoći u smanjenju intenzivnih simptoma”, rezultat je istraživanja rađenog na Klinici za pedijatriju u državnoj bolnici u Ohiou.

Učestvovalo je 179 univerzitetskih radnika koji su ispunili upitnike o simptomima. Istraživanje je trajalo 12 sedmica. Ispitanici su pisali dnevnike o alergijama, stresu i raspoloženju. Tokom 14 dana su davali uzorak sline na ispitivanje kako bi se pratio nivo kortizola (hormona stresa) u krvi.

69 ispitanika, odnosno 39 posto, potvrdilo je da su imali simptome alergije tokom ispitivanja. Dokazano je da nivo kortizola nije povezan sa alergenima, ali je otkriveno je da je nivo stresa povezan sa alergijskim reakcijama. Među učesnicima koji su visokorizični, potvrđeno je da je njih 64 posto imalo više od četiri alergijske reakcije za 14 dana.

Istraživači su također otkrili povezanost između lošeg raspoloženja i alergijskih reakcija. Osobe koje imaju više alergena, lošije su raspoložene.

(Klix.ba)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close