Streljački klub „Visoko“ Visoko: Rezultatski pokazatelji za 2013. godinu

Streljački klub „Visoko“ Visoko, jednan je od najstarijih i najuspješnijih sportskih kolektiva u Visokom.

Ove godine navršava se 52 godine od službene registracije kluba, 78 godina organizovanog bavljenja streljaštvom u Visokom i preko 100 godina od pisanih bilješki u “Sokolskim zbornicima” o takmičenjima u streljaštvu u Visokom.

Godina 2013. predstavlja  novo poglavlje u radu Streljačkog kluba Visoko, jer smo počeli  stvarati minimalne uslove za rad, pored discipline pištolj velikog kalibra, i za rad programa zračnog oružja. Do sada smo imali zastoj od skoro dvije godine u radu sa mlađim kategorijama, ali vrijeme rada i aktivnosti je pred nama. Školovanje takmičara u streljačkom sportu traje najmanje tri godine, a vrhunski takmičari se formiraju poslije 6 – 8 godina takmičarskog staža.

Učestvovali smu na završnim takmičenjima Lige BiH 2012/2013. i KUP-u BiH, a iz poznatih razloga, nerada i opstrukcije sekretara i dosadašnjeg rukovodstva Streljačkog saveza BiH“, kao i nove registracije SSBiH, Liga takmičenja su prebačena za 2014. Godinu.

Obezbijedili smo učešće reprezentativcima na bližim  međunerodnim turnirima u Mariboru, Zenici i Sarajevu.

Organizovali smo Turnir „Visoko“  iz kalendara  Streljačkog saveza BiH.

Ova godine je bila godina završetka većih građevinskih radova na streljani. Vlastitim radom i sredstvima, sredstavima donatora, sredstvima koje smo dobili putem javnih poziva, omalterisali smo unutrašnjost streljane za zračno oružje, postavili završni sloj edelpuc na plafon, omolovali streljanu, postavili razvodni ormar za struju, postavili 62 rasvjetna neonska tijela, kao i 25 reflektora za mete. Postavili smo konzolu-nosače za reflektore, lamperiju iza meta, pultove za 25 automata montirali 15 linija za gađanje zračnim oružjem, kao i niz drugih poslova koji se  ne mogu nabrojati. i dijelom vlastitim sredstvima. Izostala je u 2013. godini podrška Općine Visoko, nadležnih ministrastava Ze-do kantona, dovršenju našeg objekta iako smo više puta aplicirali naš projekat.

Omogućili smo besplatno uslove za redovna gađanja Policijske uprave Visoko, iako nismo imali nikakvu finansijsku podršku od ZE-DO kantona u 2013.godini.

Omogućavamo obuku u rukovanju vatrenim oružjem i rekreativcima. Uspostavili smo saradnju sa klubovima Praktičnog streljaštva iz Sarajeva koji vikendom povremeno obavljaju treninge na strelištu za veliki kalibar.

Izvršili smo nabavku municije 9mm, dijabola i meta.

Nismo uspjeli obezbijediti sredstva za odlazak u Minhen na turnir, na kome usput i servisiramo zračno oružje.

Nismo organizovali Školu streljaštva iz gore navedenih razloga. 

Postignuti rezultati

a)    Prvenstvo BiH seniori/ke nije održano za 2013.godinu

b) Prvenstvo BiH juniori/ke nije održano za 2013.godinu

c)    Premijer liga BiH 2012/2013 – seniori

4.mjesto seniori puška ekipno

3.mjesto seniori pištolj ekipno

7.mjesto Užičanin Samir- puška

11.mjesto Tatar Nihad – puška

6.mjesto  Džino Nihad- pištolj

7.mjesto Mešanović Belmin -pištolj

d)    Međunarodni turnir „Pokal Pohorja i Memorijal Brune Skodiča“ Maribor

Nastupili Užičanin Samir, Tatar Nihad

Ovo su takmičenja na kojim smo nastupili , jer u općoj besparici i bez ikakvih uslova za trenažni proces postići ikakve uspjehe je podvig. Ovo je više rezultat stručnog rada kluba i strijelaca u ranijem periodu – što bi rekli gađali na iskustvo. Večinu prihoda kluba smo iskoristili za dovršenje streljane.

Organizovali smo Turnir u disciplini pištolj velikog kalibra povodom Dana općine Visoko na kome su uzeli učešće svi streljački klubovi iz BiH!

Omogućili smo rekreativno gađanje zračnim oružjem u MZ Kološići i MZ Radovlje za dan mjesnih zajednica

Zahvaljujući predanom amaterskom radu svih članova kluba, pomoći Općine Visoko i donatorima mogli smo ostvariti ovakve uspjehe.

Zahvaljujemo se Općini Visoko, Univerzal progres Visoko, Federalnom ministarstvu sporta, „Visoko-gas“, Bor banci, Bosna sunce osiguranju, Sarajevo osiguranju, Intesa San Paolo banci, KRO „Visočica“, Atlas doo, RTV Visoko, Kablovskoj televiziji CATV, Magazinu Plus, Visoko.co.ba, Vipromo i svima koji su pomogli u radu kluba.

Upravni odbor kluba

Visoko, mart  2014.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close