Protivnici eura usvojili program za evropske izbore

„Alternativa za Njemačku“ na kongresu u Erfurtu je istakla da privredno slabe zemlje trebaju biti isključene iz Evropske monetarne unije i da se treba ukinuti Fond za spas eura.

(DW.DE)

„Alternativa za Njemačku“ (AfD), stranka koja je kritički gleda na euro, na kongresu u Erfurtu je usvojila program za izbore za Evropski parlament koji se održavaju u maju. Koncept koji je usvojila većina pored ostalog predviđa da privredno slabe zemlje mogu biti isključene iz Evropske monetarne unije. AfD također u programu predviđa da se razvijenije zemlje trebaju udružiti u manji monetarni sitem.“Ako se ne postigne bar jedno od ova dva rješenja onda Njemačka treba istupiti iz Evropske monetarne unije“, navodi se u programu.

Henkel: „Euro je prejak za krizne zemlje na jugu“

Dvodnevni kogres AfD-a se održava u Erfurtu Dvodnevni kogres AfD-a se održava u Erfurtu

Kandidat AfD-a za Evropski parlament, Hans-Olaf Henkel, kaže da odustajanje od euro-politike može biti „ponuda solidarnosti sa južnom Evropom“. „Euro je postao „prejak“ za krizne zemlje na jugu Evrope i opterećuje njihovu konkurentnost. AfD teži ka `Evropi nezavisnih suverenih država`“, izjavio je bivši predsjednik Saveza njemačke industrije (BDI) Hans-Olaf Henkel.

AfD u programu navodi da nije za Evropsku bankarsku uniju i kupovinu obveznica Evropske centralne banke. Ova stranka bi također ukinula i Fond za spašavanje eura (ESM). Od 50.000 zaposlenih u institucijama EU bi u narednih sedam godina svaka druga osoba trebala ostati bez posla. U Programu se također navodi da je AfD protiv planiranog sporazuma o slobodnoj trgovii između EU i SAD.

Na početku dvodnevnog kogresa AfD-a, delegati su kritikovali predsjednika stranke Bernda Lucke. Naime, nakon oštrih kritika prisutnih članova stranke, Lucke je povukao zahtjev za novu rukovodeću strukturu stranke koja se inače zalaže za ukidanje eura. Delegati su u oštroj debati predbacili Luckeu da se ponaša kao autokrata i predbacili mu slabljenje unutarstranačke demokratije.

Predsjednik stranke, Benrd Lucke, na meti kritika Predsjednik stranke, Benrd Lucke, na meti kritika

Lucke je povlačenje zahtjeva obrazložio tako što je rekao da je prerađeni prijedlog delegatima kasno dostavljen (dan ranije). „Lično nisam zadovoljan takvim odnosom“, rekao je Lucke čiji su kratki govor delegati izviždali.

Interni haos u stranci

Predsjednik stranke je reformom želio zaustaviti haos u dijelovima stranke. „Ne želimo završiti kao Pirati (Piratska stranka)“, izjavio je za „Süddeutschen Zeitung“ jedan od glasnogovornika stranke. Zaista, u posljedjih nekoliko mjeseci je unutar stranke, kako na saveznom tako i na lokalnom nivou, zabilježen veliki broj konflikta. Medji prenose da je zbog internog spora predsjednik stranke u saveznoj zemlji Donja Saksonija podnio ostavku.

Autor: Mehmed Smajić (dpa, tagesschau.de)

Odgovorna urednica: Željka Telišman

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close