Stranke na vlasti vjerovatno će zloupotrebljavati državne resurse

Politički analitičari i organizacije koje će pratiti regularnost ovogodišnjih predizbornih procesa i same izbore strahuju da će kao nikada do sada tokom narednih mjesec dana biti zloupotrebe javnih sredstava.

Upozoravaju da je manipulacija biračima bilo na svim dosadašnjim izborima, ali, istovremeno, izražavaju i očekivanja da građani BiH na ovim izborima neće podleći lažnim obećanjima.

Potrebe građana

Srđan Vukadinović, sociolog i politički analitičar, kaže da je najvažnije da građani ne zaborave kako su se političari godinama odnosili prema njihovim potrebama, ponajprije onim egzistencijalnim.

– Bit će pokušaja manipulacija i lažnih obećanja. Naravno, partije koje su u vlasti vjerovatno će zloupotrijebiti neke resurse u smislu da će početi otvaranje puteva, nekih institucija i ko zna čega još. U svemu tome bit će zloupotrebe službenih automobila, raznih saradnika, novca… Zato je vrlo važno da građani BiH pokažu da nisu kratke pameti i da to stave do znanja onima koji im godinama daju lažna obećanja – kaže Vukadinović.

Borislav Vukojević, istraživač na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, kaže za “Avaz” da se stanovništvo najčešće okreće emotivnom tipu donošenja odluke, a rijetko koja veća grupa odluku donosi racionalno.

– Društvena svijest, nažalost, još je na niskom nivou kada su u pitanju političke manipulacije, jer većina stanovnika koristi se samo jednom metodom, a to je svjesno izbjegavanje medija ili mišljenja koja se ne slažu s njihovim stavom – kaže Vukojević.

Donacije poplavljenima

Koalicija “Pod lupom”, koju čini sedam nevladinih organizacija u BiH, zbog građanskog posmatranja izbora ovih dana najviše je usmjerena na to kako spriječiti manipulaciju stranaka na vlasti donacijama namijenjenim stanovništvu poplavljenih područja.

Svi politički akteri izbora 2014., barem prema uputstvima iz Centralne izborne komisije BiH, moraju se pridržavati Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata, koji je regulirao period od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Ugovor s narodom

– Do sada su se stranke na vlasti prema biračima odnosile kao prema građanima drugog reda i jasno su im stavljale do znanja da im trebaju samo njihovi glasovi. Kako bi se to promijenilo, stranke trebaju s narodom sklopiti ugovor, kako je to na prošlim općim izborima nudio Fahrudin Radončić, lider SBB-a. Ako stranka ne ispoštuje obećano, ide iz vlasti i to je najbolje rješenje – kaže Vukadinović.

Trgovina mjestima u odborima

Trgovina mjestima u biračkim odborima širom BiH uoči oktobarskih izbora nepravilnost je uočena na terenu, a na to je ukazano na pres-konferenciji koalicije “Pod lupom” u Sarajevu.

– Javna je tajna da se događa trgovina mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata koji učestvuju u ovom izbornom procesu – rekao je Ilija Trninić, član Strateškog odbora koalicije “Pod lupom”. E. D. Š.

Autor: S. D. – V. S. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close