Stranka za BiH obilježava 18 godina postojanja

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas obilježava 18 godina postojanja, zbog čega su se članovi i simpatizeri stranke okupili na svečanosti u Sarajevu.

Fena

– Stranka za BiH osnovana je 1996. godine kada se osjetila potreba u BiH za jednom ovakvom političkom strankom koja će se boriti za cjelovitost, suverenitet, teritorijalni integritet, državnopravni kontinuitet BiH, jer bilo je mnogo onih koji su osporavali Deytonski sporazum – rekao je u izjavi za agenciju Fena predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Navodeći da je između Republike BiH i države BiH trebalo voditi brigu kako i na koji način stvoriti ambijent da je BiH normalna država, no kaže da se upravo iz tih potreba rodila želja za stvaranjem Stranke za BiH.

Također, ističe potrebu za donošenjem privatizacije na državnom nivou, za šta se godinama zalagao osnivač Stranke za BiH Haris Silajdžić.

– Deset godina borili smo se za državnu imovinu, da ukažemo da smo jedina zemlja sa prostora bivše države, koja nije implementirala sukcesivnu masu bivše SFRJ, da je to sve državna imovina – ističe Jerlagić.

Podsjeća da je Stranka za BiH čak 2010. godine na neki način bila odbačena i kritikovana.

Međutim, naglašava da ova stranka danas ima satisfakciju, da je Ustavni sud BiH donio presudu u vezi s državnom imovinom.

Dodaje da se o kriminalu u oblasti državne imovine govori godinama, kao i o kršenju Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je donio visoki predstavnik u BiH, a onda ga usvojili svi parlamenti u BiH.

– Imamo informacije da je više od milijardu KM vrijednosti imovine isprometovano i nakon tog zakona. Kap koja je prelila čašu je i jučerašnja prodaja Uprave geodetskog zavoda Republike BiH, gdje je Stranka za BiH svojim saopštenjem “isprovocirala” ono što se desilo u Vladi Federacije i gdje smo imali reakciju od federalnog premijera Nermina Nikšića prema Sudu, odnosno obustavljena je ta prodaja – kazao je Jerlagić.

Iz tog razloga, istakao je, poziva sve insitucije na svim nivoima da se aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja, jer se radi o “možda najvećem kriminalu u BiH kada je u pitanju državna imovina”.

Govoreći o pučkim (narodnim) strankama kaže da se “radi o nečemu, gdje treba preći s riječi na djela”.

– Ako su to zaista istinske pučke stranke, onda očekujemo da te pučke stranke krenu u jedan veliki posao onoga što je bila ogromna povreda ljudskih prava u bivšem sistemu, oduzimanje imovine, nacionalizacija imovine itd. – kazao je predsjednik Stranke za BiH.

Istinski put u smislu borbe za puk je, zaključio je u izjavi za Fenu Jerlagić, donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji.

Rukovodstvo Stranke za BiH, na čelu s Jerlagićem, povodom godišnjice stranke, danas je u Sarajevu položilo cvijeće na šehidskom mezarju Kovači i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close