Strani ulagači sve manje dolaze, a sve više bježe iz Bosne i Hercegovine

Strani ulagači sve manje dolaze, a sve više bježe iz Bosne i Hercegovine. Prema službenim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, strana ulaganja u prvom polugodištu u 2012. u BiH iznosila su 50,3 milijuna maraka, što je manje u odnosu na ulaganja u istom razdoblju manje katastrofalne 2011. godine za 73,8 posto. U istom razdoblju iz BiH je povučeno 47,98 milijuna maraka. Da će se katastrofa nastaviti do kraja godine, govore i podaci kako su ukupna strana izravna ulaganja u trećem kvartalu ove godine iznosila “mizernih” 6,4 milijuna maraka.

Pad je očigledan i u zadnje tri godine. Tako su stranci u 2010. godini u našu zemlju uložili 652 milijuna maraka, godinu kasnije ulžili su 392 milijuna maraka, a prema podacima za prvih devet mjeseci BiH je uspjela privući 56,7 milijuna maraka, odnosno 94,1 posto manje nego prošle godine.

U FBiH je u prvom polugodištu uloženo 77,82 milijuna maraka, dok je ulaganje u RS negativno, odnosno strane kompanije su povukle 28,7 milijuna maraka. U Brčko Distriktu je uloženo 200.000 marka dok je neraspoređeno 960.000 maraka. Prema nekim projekcijama, do kraja godine ta se brojka neće značajnije povećati. Nesiguran oporavak gospodarstva, visoki proračunski deficit i kriza u eurozoni, značajno su utjecali na slab oporavak i smanjenje ulaganja.

Od događaja koji su imali i koji će imati utjecaja na strana izravna ulaganja treba spomenuti da su rejting agencije, najviše zbog političkih previranja, smanjile kreditni rejting našoj zemlji bez izgleda da će se on u skorije vrijeme poboljšati. Razina stranih izravnih ulaganja ekstremno je niska, što je više nego zabrinjavajuća, i sigurno je kako će utjecati na makroekonomsku stabilnost u razdoblju pred nama. Od njih ovisi i platna bilanca, bruto domaći proizvod, zaposlenost i razvoj zemlje. Očito je da strane kompanije ne žele ulagati u neuređenu zemlju kakva je BiH, a negativni ekonomski pokazatelji nastavit će se i u predstojećem razdoblju.

Očekuje se i zahlađenje kreditnih plasmana banaka, posebice ako se ne popravi kreditni rejting BiH, koji je samo na korak do najgore ocjene koju u Europi ima samo prezadužena Grčka.

Najveći ulagači Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najveća ulaganja u prva tri kvar-tala su došla iz kompanije Droga Kolinska 13,44 milijuna maraka. banka NLB Ljubljana uložila je 10,76 milijuna, dok su najveća povlačenja kapitala Hypo Alpe Adria banke od 45,48 milijuna te Tipo Odžak ( Tvornica za preradu polietilena u ambalažu i foliju) u iznosu od 3,98 milijuna maraka, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH. U trećem kvartalu, među najveća ulaganja su kompanije Bader Real Estate d.o.o. iz Kuvajta (građevinarstvo) u iznosu od 1,1 milijun maraka, švicarske kompanije Axpo BH d.o.o. od milijun maraka (proizvodnja i trgovina strujom) te hrvatske kompanije Jadranska ulaganja (Hrvatska) u iznosu od 2,87 milijuna maraka.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close