Bljesak.info: Nema nade za šuplje pravosuđe u BiH

Nema nade za bh. pravosuđe, mišljenje je većine čitatelja portala Bljesak.info, koji su sudjelovali u anketi o budućnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Čak 612 čitatelja, od ukupno 1.213, koliko ih je sudjelovalo u anketi, smatra kako je pravouđe u našoj zemlji u bezizlaznoj situaciji, njih 218 smatra kako će biti bolje tek kad dođe do smjene generacija dok 316 čitatelja misli da će nade biti tek nda kad politički uhljebljeni dobiju otkaz. Na koncu, samo 67 čitatelja smatra kako pravosuđe u BiH ”nije tako loše”.

No, pravosuđe u Bosni i Hercegovini, između ostalih stvari koje ne funkcioniraju i za koje nema nade, i službeno je na klimavim nogama.

Tako je Venecijanska komisije u posljednjem ‘Mišljenju o pravnoj sigurnosti i neovisnosti sudstva u BiH’ navela kako ”opće stanje sudstva u BiH daje razlog za zabrinutost u vezi s pravnom sigurnošću i nezavisnošću pravosuđa”.

Komisija, čiji je puni naziv Europski odbor za demokraciju kroz pravo, smatra kako postojanje nekoliko pravnih poredaka i fragmentacija pravosuđa otežavaju da BiH ispuni zahtjeve konzistentnosti, preciznosti, stabilnosti i konačnosti njezinog zakonodavstva, kao i u ispunjavanju različitih aspekata institucionalne i individualne nezavisnosti pravosuđa.

Između ostalog, navodi se kako nedovoljna suradnja među raznim sudskim i drugim tijelima i pitanja vezana za financijsku situaciju pravosuđa daju razlog za zabrinutost.

Na zabrinutost su pozvale i političke strukture u BiH nakon dogovora Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika. Naime, lideri SNSD-a i SDP-a BiH, su postigli su dogovor o izboru tužitelja, koje bi trebao birati parlament (na svim razinama). Protivnici tog dogovora smatraju da bi tako suci i tužitelji bili pod izravnom političkom palicom.

S druge strane, Dodik, a posebno Lagumdžija, kojem je tijekom televizijskog pravdanja sporazuma pozlilo, kažu kako je to temelj da se uspostavi moderno i neovisno tužiteljstvo po uzoru na druge države.

A da sud i tužiteljstvo ne mogu nikada biti neovisni tvrdi potpredsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Faris Vehabović, koji je rekao kako se u posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo koliko od jednog predmeta ili “nekoliko ruku” ovisi sudbina vlasti u Federaciji BiH zbog čega je izuzetno važna neovisnost i stručnost sudaca.

Vehabović smatra kako se treba osigurati da suci budu neovisni i nepristrani, jer sve suprotno od toga može dovesti do katastrofe, ali je rekao kako je rijetko u praksi zabilježeno da se u pravilu izaberu suci ustavnih sudova koji su apsolutno nepristrani i neovisni.

S pravom bh javnost sumnja u suce i tužitelje, koji bi u Federaciji BiH trebali dobiti novo povećanje plaća sve na ime neovisnosti. No, dok sudovi i mediji budu zatrpani sitnim slučajevima (podsjećamo, komunalne nakdnade najborjniji su predmeti na sudovima u zemlji), a dok velike ”ribe” mirno plove, nade za bh pravosuđe bit će nikakve.

Pojedini kriminalci ismijavaju se sudovima, a pojedine političare mediji prozivaju da su svjesno uništili dokaze, pa se čak spominje i gubitak dokumenata tijekom prijevoza na sud, jer su navodno spali iz kamiona!

Političari, koji se zakjlinju u neovisno tužiteljstvo, vješto pronalaze rupe u zakonima, a svaku optužnicu vide kao politički motiviranu. To svakako nikako ne motivira građane da vjeruju pravosudnim institucijama ove zemlje. Naprotiv, ako se nastavi ovako, unatoč ponavljaju europskih puteva i pravila, brojka onih koji ne vide nadu za pravosuđe će rasti.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close