Falio se žuti limun… s pravom!

LIMUN (Citrus limonum L.) su spominjali još stari grčki mislioci (Dioskorid, Teofrats), potom čuveni arapski ljekarnici Avicena, Ibn al Nefis, a njegovu visoku vrijednost preporučuju i danas, kako zvanična farmakopeja, tako i narodna medicina.

Limun sadrži do osam posto limunske kiseline, potom maleinsku kiselinu, kalcij, kalij, citrat, glukozu, fruktozu i saharozu. Bogat je mineralnim solima te željezom, silicijem, fosforom, manganom, bakrom i arsenom. Sadrži i gume, sluzi, albumina, vitamina, posebno iz B kompleksa, A, C i PP.

Podmlađuje organizam

Limun pomaže uništavanju šećera u krvi, štetnih kiselina i bakterija, liječi od prehlade i plućnih bolesti, čisti krv (od mokraćne kiseline) čisti žlijezde, razbija kamence, zaustavlja krvarenje, liječi različite upale, umiruje živce i podmlađuje organizam, suzbija skorbut i malariju, reumatične tegobe, bolesti jetre, bubrega, živaca…

Limun je izvanredno ljekovito voće i najbolje ga je koristiti kao limunadu (omjer s vodom 1:5). Jedan limun sadrži, kao što se već vidjelo, među ostalim i vitamin C, i to u dozi od 40 mg, što je dobar dio dnevna preporučena doza ovoga životno važnog vitamina.

Spojevi iz limuna pojačavaju imunitet organizma, jačaju krvne žile, pomažu koži da ozdravi, a pokazali su i antikancerozna svojstva.

Eliksir za bolno grlo je limun u toploj vodi, kojemu se doda prirodni med i to pije. Dobro dejstvo imat će i na gripu, kao i kašalj.

Snažan antioksidans je vitamin C, kojega ima mnogo u limunu, pa smanjuje razinu opasnih slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju naše stanice, te štiti od srčanih slabosti. Ne treba ponavljati kako ovaj vitamin podiže opći imunitet našega tijela.

Sprečavanje nastanka kamenca u bubregu zahvaljuje se limunskoj kiselini koja smanjuje izlučivanje kalcija (dvije litre limunade, svježe, zaslađene čistim medom na dan bit će vrlo učinkovite).

Protiv kancera

Prema nekim istraživanjima, sastojak limonen, kojega ima u kori limuna i pokožici, potencijalni je lijek protiv kancera (pogotovu dojke), naročito ako se koristi u preventivne svrhe. Isto dejstvo ima i na proširene vene.

“Limunova kora djeluje okrepljujuće, potiče rad svih organa, pojačava znojenje (protiv otrovnih tvari u organizmu) i izvanredno pospješuje rad želuca” (M. Messegue).

Protiv probavnih smetnji dobre rezultate daje sok limuna s dodatkom meda ili sode bikarbone (a može i kisela voda).
Efekti limunovog soka, limunade, pokazat će se i u slučajevima migrene, krvarenja iz nosa, trovanja lužinom, ali i na lijepom tenu kože.

Svi znamo kako se čajevima rado ili skoro obavezno dodaje malo limunovog soka. I to jeste dobro. No, oni koji to sipaju u vreo čaj, ostaju bez vitamina C, koji brzo ispari na taj način. Limun se (kao i med) dodaje toplom, ne vrućem čaju (soku ili sličnom)…

Recepti s limunom

U narodnoj medicini desetine je efikasnih recepata s limunom za različite tegobe. Donosimo nekoliko, tek za uvod.

PROTIV VISOKOG PRITISKA  Uzeti jedan veći limun (neprskani) i isto toliki luk (glavicu) i zajedno ih samljeti. Dodati šećer u omjeru samljevene mase i opet dobro izmiješati. Ostaviti u tamnoj posudi, pa ujutro, na gladan stomak, uzimati od ovoga jednu kašičicu. Može i ovo: svako jutro naštesrce konzumirati sok limuna pomiješan s 10 gr svježeg kvasca,

ZA JAČANJE ORGANIZMA (i srce) Iscijediti sok iz više limunova i izmućkati ga u tamnoj boci kojemu je dodana kašičica nerafinirane morske soli. Kad se masa zapjeni, lijek je gotov, pa se uzima svaki sahat po jedna supena kašika…

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close