Stonoteniska reprezentacija BiH zbog nedostatka sredstava nije otputovala na EP

Stonoteniska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije otputovala na Evropsko prvenstvo u ruskom Ekaterinburgu zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Na takmičenju u Rusiji najbolji stonoteniseri BiH Emina Hadžiahmetović i Admir Duranspahić su se trebali boriti za nove bodove potrebne za ispunjenje norme za učešće na olimpijskim igrama naredne godine u Rio de Janeiru, ali čelnici Stonoteniskog saveza BiH nisu dobili nikakvu podršku nadležnih institucija u ovom projektu, zbog čega će bh. stonoteniske ”perjanice” morati nadoknaditi izgubljene bodove na drugim takmičenjima.

Predsjednik STSBiH Mirsad Trnovljaković jučer je na konferenciji za medije naglasio da je za učešće na EP-u, koje je počelo 24. septembra, trebalo osigurati 18.000 KM, ali da čelnici Saveza taj novac nisu uspjeli dobiti nakon što je u potpunosti izostala podrška vlasti.

„Nije bilo volje da nam se pomogne. Emina i Admir su na EP-u trebali osvajati bodove za olimpijadu, a sada će morati čekati neku drugu priliku. Ovo je težak udarac za naše sportiste. Političari su tu samo kada neko već ostvari rezultat i kada se treba slikati s njim“, rekao je Trnovljaković.

Selektorica reprezentacije BiH Amela Hadžiahmetović-Mujezinović ističe da je neodlazak bh. selekcije u Rusiju veliki neuspjeh za državu BiH, te da će STSBiH biti kažnjen s 1.000 eura jer se prijavljeni bh. sportisti nisu pojavili u Ekaterinburgu.

„Emina i Admir će mnogo izgubiti na rang listama, a njihovi direktni konkurenti za nastup na olimpijadi svakom pobjedom će profitirati. Ovo je težak udarac za nas, ali navikli smo na ovakve stvari i dat ćemo sve od sebe da na narednim takmičenjima nadoknadimo izgubljene bodove. Neće biti lako, ali još vjerujemo u plasman na olimpijadu“, izjavila je Hadžiahmetović-Mujezinović i dodala da država mora stati iza svojih sportista ako želi da napreduju i ostvare rezultate.

Bh. stonotenisere očekuje nastup na još nekoliko takmičenja, ali da bi nastupili STSBiH prvo mora platiti kaznu Evropskoj stonoteniskoj federaciji. Trnovljaković očekuje da će kazna biti na vrijeme plaćena, te još jednaput apeluje na institucije vlasti u BiH da ne okreću leđa bh. sportistima.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close