PolitikaRegion

Stoltenberg: Pozivam regionalne lidere da spuste tenzije i rade na izgradnji mira

Impresioniran sam napretkom koji je postignut u BiH jer samo dvije decenije ranije imali ste tri armije koje su ratovale jedna protiv druge, a danas imamo jednu, ujedinjenu modernu vojsku sa jedinstvenim lancem komandovanja. Ovo je uistinu impresivno postignuće BiH koje ste sami postigli.

NATO je i nastavit će pružati podršku, ali vidjeti ovakvu transformaciju tri suprostvaljene vojske u jednu armiju je zaista dostignuće, ali i snažan doprinos stabilnosti BiH, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za TV1 generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

stoltenberg-cubro-tekst-cms

TV1: Gospodine Stoltenberg, hvala vam za vrijeme izdvojeno za ovaj intervju. Kad će NATO aktivirati MAP za BiH?

STOLTENBERG: Vrlo jasno smo rekli da ćemo Akcioni plan za članstvo akltivirati kad Bosna i Hercegovina ispuni postavljene uslove a to se, u ovom trenutku, prije svega odnosi na uknjižbu vojne imovine. Mi naravno nastavljamo pružati podršku BiH da to učini, a mi također radimo s BiH kao partnerom u mnogim oblastima jer veoma mnogo vjerujemo da je snažno partnertsvo između BiH i NATO-a dobro za BiH, za stabilnost ovog regiona, ali također dobro je i za NATO jer mir i sigurnost u ovom dijelu Evrope doprinosi miru i sigurnosti u svim NATO saveznicama.

TV1: Kad govorimo o uslovima da li bi interes NATO-a bio da, u ovoj fazi, olakša uslove koji su postavljeni BiH a kako bi se ubrzao proces integracije u BiH u NATO?

STOLTENBERG: Možda registracija nepokretne vojne imovine zvuči kao veoma tehničko pitanje, ali ustvari to je i političko pitanje jer se odnosi na efikasnu kontrolu države nad Oružanim snagama. To je razlog zašto je ovo postavljeno kao uslov na NATO samitu u Talinu još 2010 godine. Pozdravljam i podržavam progres koji je BiH napravila u proteklim godinama posebno jer je su neki objekti s ove liste već uknjiženi na državu, ali i dalje snažno podupiremo vlasti BiH u njihovim naporima da nastave s registracijom vojne imovine na državu.

Dopustite da dodam, impresioniran sam napretkom koji je postignut u BiH jer samo dvije decenije ranije imali ste tri armije koje su ratovale jedna protiv druge, a danas imamo jednu, ujedinjenu modernu vojsku sa jedinstvenim lancem komandovanja. Ovo je uistinu impresivno postignuće BiH koje ste sami postigli. NATO je i nastavit će pružati podršku, ali vidjeti ovakvu transformaciju tri suprostvaljene vojske u jednu armiju je zaista dostignuće, ali i snažan doprinos stabilnosti BiH.

Ovo je također veoma važno i korisno za NATO jer postižući sve ovo, vi doprinosite NATO naporima da se bori protiv međunarodnog terorizma u Afganistanu, te kroz sudjelovanje u raznim UN operacijama, BiH je zemlja koja doprinosi sigurnosti diljem svijeta kroz sudjelovanje u raznim NATO operacijama.

TV1: Kako komentarišete veoma snažan otpor u jednom dijelu BiH, Republici Srpskoj, ulasku BiH u NATO?

STOLTENBERG: To u potpunosti zavisi od BiH, vi morate odlučiti. NATO nikad nije i nikad neće prisiljavati bilo koju zemlju da postane članica. Suvereno je pravo BiH da donese tu odluku. Mi ćemo naravno poštivati odluku koju BiH donose, ali želim reći i da nije ništa čudno da u zemlji imate različite stavove i mišljenja o ovom i drugim pitanjima. Čak i u NATO saveznicama možete pronaći dijelove ili grupe koje su protiv NATO-a.

Mi ćemo, kao što sam već rekao, poštovati demokratsku odluku vlasti BiH kad ta odluka bude donesena. Na isti način je donesena i odluka, dakle kroz demokratski proces, da zatražite pridruživanje odnosno aktivaciju Akcionog plana za članstvo. Ja to pozdravljam, nastavljamo vas podržavati, ali u konačnici sve je do građana BiH i demokratskih institucija ove zemlje da odluče ali i da provedu neophodne reforme koje će vas dovesti do članstva. Pozdravljam napredak, ali također želim naglasiti da postoji još izazova s kojima se morate suočiti.

TV1: Kakva je pozicija NATO u pogledu ulaska Srbije u NATO? To je veoma važno pitanje i za nas u BiH jer se veoma često ulazak BiH u NATO veže za Srbiju?

STOLTENBERG: Srbija je blizak partner NATO-a, ona je jako cijenjen partner NATO-a, mi sarađujemo skupa na mnoge različite načine. Vodimo blizak politički dijalog sa Srbijom, imamo odličnu praktičnu saradnju sa Srbijom. Ja sam posjetio Beograd, a premijer Aleksandar Vučić je i moj prijatelj. Nedavno je posjetio NATO bazu i sreo se sa sjevernoatlantskim Vijećem koji čine 28 zemalja članica, ali ja poštujem činjenicu da Srbija ne teži ka članstvu u NATO. Ponavljam, to je na njima da o tome odluče. Neki jako bliski prijatelji NATO-a nisu nužno ni člnaice NATO-a, kao naprimjer Švedska i Finska, naši susjedi i jako bliski partneri, sarađuju sa NATO-om na raznim poljima, predvode NATO trupe u Avganistanu, ali Finska i Švedska ne teže ka tome da budu članica NATO saveza i mi to poštujemo. I dalje smo jako dobri prijatelji sa Švedskom i Finskom, ali također i sa Srbijom, razumijemo da oni žele partnerstvo, saradnju, kooperaciju, ali da ne teže ulasku u NATO.

NATO je obrambena alijansa, aliansa od 28 država članica i nikada nećemo primorati neku zemlju da na silu uđe u NATO, ali isto tako naša vrata su širom otovrena onim zemljama koje joj se žele pridružiti. Crna Gora će uskoro postati članica NATO-a, potpisali smo protokol o proširenju prošle godine s njima. Trenutno se taj protokol ratificira u državama NATO saveza i Parlamentu i očekujem da će Crna Gora postati članica NATO saveza za mjesec dana.

stoltenberg-slika-1

TV1: Da li ste zabriniti zbog eventualnih novih sukoba u ovom regionu? Političari veoma često koriste veoma zapaljivu retoriku, često se pominje i rat, sukobi…

STOLTENBERG: Vidjeli smo određene izjave, retoriku, incidente koji kod nas izazivaju zabrinutost, ali sam uvjeren da građani i lideri ove regije neće ponoviti istu grešku. Građani na Zapadnom Blaknu znaju kakave bi posljedice eventaulno izazvao novi rat. Zato ovim putem pozivam sve aktere da spuste tenzije i da nastave sa izgradnjom mira u zemljama regije.

Ja vam mogu reći iz dijela Evrope odakle ja dolazim između nordijski zemalja, Norveška, Danska i Švedska, stojlećima smo se borili sa ratnim izazovima, ali uspjeli smo da prevaziđemo prošlost, a sada smo postali jako dobri prijatelji. Ja sam apsolutno siguran da se mora prevazići prošlost, nastaviti budućnost u miru, to je zadak za ljude ovdje, ali tu je i NATO da u tom procesu pomogne.

TV1: Kako bi se izjave novog predsjednika SAD Donalda Trampa mogle odraziti na odnose i budućnost NATO-a?

STOLTENBERG: Imao sam priliku razgovarati sa predsjednikom Trampom i izrazio je punu podršku radu NATO-a i potpuno sam uvjeren da će nova američka administrcija ostati predana NATO-u, ne samo zbog predsjednika i njegovih sigurnosnih službi, nego i zbog mira i stabilnosti u Evropi, koji je u interesu Sjedinjenih Američkih Država. Mir i stabilnost biće jedna od glavnih smjernica nove vanjske poltike SAD-a kako u Evropi, tako i na Blakanu. U to sam potpuno uvjeren.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close