BiHPolitika

Novalić ogorčen: Unijeli ste eksplozivnu napravu u sistem PIO

Zakon o PIO nije prošao Dom naroda Federalnog Parlamenta. Protiv Zakona je glasalo 24 delegata, 17 je bilo za i 9 suzdržanih. S obzirom na to da dva amandmana koja su usvojena prije glasanja suštinski mijenjaju tekst tog zakona u odnosu na varijantu predloženu iz Vlade, Klub Bošnjaka nije podržao zakon.

Igre i igrice se nastavljaju. Da bi bio oboren Zakon o PIO delegati ostalih i Kluba srpskih delegata podržali su dva  amandmana Kluba hrvatskog naroda. Zato je nekoliko puta traženo pojedinačno izjašnjavanje, tako da su u jednom krugu određeni delegati bili protiv, a nakon ponovnog izjašnjavanja za.

Šef delegatskog Kluba Bošnjaka Osman Ćatić, izjavio je da „smo prvi put nakon Dejtona svjedočili novoj koaliciji HDZ-a BiH i SDP-a BiH“.  Prije glasanja o Prijedlogu zakona o PIO, većinom glasova bila su odobrena dva amandmana Kluba Hrvata.

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih penzija. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.

Klub Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s navedenim amandmanom jer bi urušio stabilnost penzijskog fonda Federacije BiH.

Federalni premijer ogorčen je napustio Parlement FBiH.

“Ja želim da me abolirate od ove odgovornosti. Ovo je unošenje eksplozivne naprave u sistem PIO”, rekao je Novalić i napustio parlamentranu govornicu.

Na dnevnom redu sedamnaeste sjednice trebala  je biti i tačka o spornom  mostarskom koridoru. Iako su  iz Kluba Bošnjaka  najavili da će  amandmane Vlade podržati, a naknadno rješavati problem, to  se danas nije desilo.
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close