Što bi se dogodilo da kisik nestane na 5 sekundi

Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo da nestane sav kisik?

1. Svi bi na plaži dobili opekotine. Ozon je izotop kisika, te blokira većinu ultraljubičastog zračenja. Bez ozona bili bismo sprženi.

2. Svaki motor s unutarnjim izgaranjem prestao bi raditi. To znači da bi se svaki zrakoplov koji polijeće i slijeće na pistu odmah srušio, dok bi zrakoplovi u zraku mogli još neko vrijeme letjeti.

3. Svi komadi neobrađenog metala odmah bi se zavarili jedan za drugog. Ovo je jedan od zanimljivijih efekata. Razlog zbog kojeg se metali ne zavare jedan za drugog na kontakt je zato što su metali presvučeni slojem oksidacije. U vakuumu bi se metal zavario bez ikakve prijašnje tekuće faze.

4. Svačije bi unutrašnje uho prsnulo. Izgubili bi barem 21% tlaka zraka u trenutku (od razine mora pa do 2000 metara visine), pa bi se s razlogom trebalo očekivati ozbiljniji gubitak sluha.

5. Svaka betonska zgrada pretvorila bi se u prašinu. Kisik je važan pri povezivanju kod betonskih struktura (zapravo je CO2) i bez kisika sastojci betona više ne bi bili čvrsto spojeni.

6. Svaki auto i zrakoplov bi stao, no i brzo bi se pokrenuo nakon povratka kisika. Svaka bi se vatra zaustavila, no plinovi bi i dalje ostali toliko zagrijani da bi s lakoćom reagirali s kisikom i ponovno pokrenuli paljenje.

7. Svaka vatra i bilo što povezano s njom istog trena bi se ugasilo.

8. Što se tiče disanja, vjerojatno ne bismo ni primijetili. Naša tijela ne mogu otkriti nedostatak kisika, jedino možemo otkriti visoke razine ugljikovog dioksida. Sve dok nam se ugljikov dioksid ne taloži u krvi, nećemo se osjećati kao da se gušimo.

10. Mrak bi bio i po danu.

11. Zemljina kora bi pucala i mrvila se. Kisik čini 45% Zemljine kore.

12. Kisik čini i 1/3 vode i kad bi kisik nestao, oceani bi isparili. Bez kisika, vodik bi mogao plutati u gornjim slojevima troposfere i ispariti u svemir. U ovom slučaju dolazi do ogromnih eksplozija zbog oksidacije svih oceana koji bi se pretvorili u vodik. Prema tome, Zemlja bi odjednom postala ekstremno hladna.

Izvor: www.znanost.geek.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close