Štednja stanovništva porasla od početka krize za više od 2 milijarde KM!

Ukupni depoziti stanovništva u Bosni i Hercegovini iznose 7,96 milijardi KM i bilježe rast od čak 8,3 odsto u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, izvještava portal Indikator.ba. 

Štednja je najsigurnija investicija građana u vrijeme ekonomske i finansijske krize o čemu govori podaatak da su štedni ulozi građana od 2008. godine porasli za čak 2,1 milijardu KM.
U septembru depoziti građana iznosili su 5,81 milijardi KM, da bi krajem oktobra pali na nivo od 5,14 milijardi KM, ali je u prethodnih pet godina zabilježen kontinuiran rast depozita od 2,1 milijardu KM na 7,96 milijardi KM ili čak 37 posto!
Depoziti stanovništva u ukupnim depozitima u BiH imaju najveće učešće, koje je na kraju jula ove godine iznosilo 58,5%.
Inače, ukupni depoziti na računima poslovnih banaka u BiH na kraju sedam mjeseci 2013. godine iznosili su 13,6 milijardi  KM i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 5%.
Depoziti sektora nefinansijskih poduzeća (nefinansijska javna preduzeća i nefinansijska privatna preduzeća) koji u ukupnim depozitima imaju učešće od 24,5% bilježe stagnaciju.
U posmatranom periodu iznosili su 3,3 milijarde KM. Depoziti svih nivoa vlade i dalje imaju negativan rast (‐2,9% na godišnjem nivou) i na kraju sedam mjeseci iznosili su 1,2 milijarde KM.
Međutim, negativan godišnji rast depozita opće vlade znatno je usporio na kraju sedmog mjeseca i najmanji je unazad 5 godina.
Ostali depoziti (depoziti ostalih finansijskih institucija, neprofitnih organizacija…) zabilježili su pozitivnu godišnju stopu rasta (7,5%) i iznosili su 1,1 mlrd. KM.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close