Stiglitz: Sjedinjene Države ruše tržište suverenog duga

Nakon odluke američkog Žalbenog suda da Argentina mora špekulantima sa Wall Streeta u cjelini platiti iznos njenog ranije restrukturiranog duga, Sjedinjene Američke Države na su putu da sruše postojeće međunarodno tržiše suverenih dugova, ocjenjuje nobelovac Joseph Stiglitz.

Špekulanti s Wall Streeta sada su kupili argentinski dug u ukupnoj vrijednosti od približno četiri milijarde dolara, uloživši u taj posao svega 30 posto od tog iznosa i sada od vlade u Buenos Airesu potražuju da im isplati cjelokupni iznos duga.
Sudac Žalbenog suda je odlučio da Argentina nema prvo odlučivanja o otplati svog suverenog duga, ukoliko se time dovode u pitanje interesi američkih investitora. Takvom odlukom je, prema riječima ekonomista na koje se poziva portal Finmarket, visoka sudska vlast u SAD donijela “povijesnu odluku” koja će, kako Stiglitz kaže, “imati rušilačko djelovanje na ukupno svjetsko tržište suverenih dugova”.
Predstavnici MMF-a, ministarstva pravosuđa SAD-a i neke viđenije humanitarne organizacije su, doduše, već priopćili da se protive spomenutoj odluci američkog Žalbenog suda. To, međutim, neće u stvarnosti imati bilo kakvog utjecaja, pa Argentina sada sve nade polaže u odluku američkog Vrhovnog suda.
Ukoliko Vrhovni sud SAD-a ne ukine rješenje nižeg suda, sve dugovima opterećene zemlje u svijetu suočit će se problemom koji sada muči vladu u Buenos Airesu. Stiglitz kaže da se mora priznati i objektivna krivica zemalja-velikih dužnika za izbijanje krize, ali prema mišljenju slavnog američkog ekonomista, ni glavni međunarodni kreditori ne mogu bježati od svoje uloge i odgovornosti.
“Oni (kreditori) su davali zajmove u velikom obimu i često neoprezno, iako su trebali pažljivo odmjeriti rizike. Kako i kreditori imaju odgovornost u takvim poslovima, trebaju platiti i određenu cijenu takvog ponašanja”, tvrdi Stiglitz.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close