Stanje na području Vareša katastrofalno, prekinute sve putne komunikacije

Stanje na području općine Vareš od srijede je katastrofalno, kazao je za Agenciju Fena pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Vareš Željko Franić.

Putna komunikacija na relaciji Vareš-Breza prekinuta je u srijedu navečer zbog velikih količina nanosa i stabala na cesti. U četvrtak navečer je nakratko proradila ta dionica, ali zbog pojačanih padavina put je ponovo blokiran.

Franić kaže da je na području općine evidentirano više od 30 klizišta, koja su pojedine mjesne zajednice potpuno odsjekle od grada.

– Zemlja i drveće nošeni klizištem ulaze u kuće, s obzirom  na to da je Vareš u kotlini okružen brdima, vatrogasci konstantno rade na sječi drveća da bi se spriječile veće štete – istakao je Franić.

U protekla dva dana palo je više od 30 cm snijega koji sada predstavlja dodatni problem jer se s brda topi i ulijeva se u već nabujalu rijeku Stavnju.

Franić je naglasio da je vodostaj Stavnje jučer bio smanjen za 40 cm, a da je danas ponovo vraćen.

– Osnovni problem nam je putna komunikacija, ne možemo nigdje, mašine ponovo rade, ali ima dosta materijala na putu prema Brezi, u narednim satima bismo trebali završiti čišćenje tunela za Ponikve čime će biti ostvarena komunikacija preko Srednjeg i Semizovca za Sarajevo i Zenicu – rekao je Franić.

Dodao je i da je napajanje električnom energijom otežano u pola mjesnih zajednica, a da se javlja  problem i s telefonskom komunikacijom.

Kazao je da je s nekim mjesnim zajednicama komunikacija u potpunosti prekinuta te da je posjeta jedini oblik komuniciranja i sagledavanja šteta.

– Imamo problema na sve strane, srećom nismo imali evidentiranih žrtava – naglasio je Franjić.

udrimuski.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close