Standard&Poor's potvrdio rejting BiH, rizik prevelika potrošnja

Međunarodna agencija Standard&Poor's potvrdila je 27. septembra 2013. godine kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji ostaje “B”, sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Analitičari agencije Standard&Poor's smatraju kako je stand-by aranžman s MMF-om iz septembra 2012. godine osigurao stabilnost Bosni i Hercegovini. Prema njihovim očekivanjima, privredni rast manji od očekivanog, predizborna potrošnja, te prevelika potrošnja nižih nivoa vlasti mogli bi predstavljati rizik kad je riječ o dostizanju planiranih fiskalnih ciljeva. Stoga, uslovi stand-by aranžmana trebali bi biti stimulišući za nastavak konsolidacije finansija, te pomoći u stabilizovanju javnih finansija kao i povećanju sposobnosti izmirivanja rastućih obaveza po pitanju otplate vanjskog duga.

Analitičari ove agencije očekuju da će visina budžetskog deficita biti oko 1%, dok bi dug sektora vlade ove godine trebao da dosegne maksimum od 39% BDP-a, nakon čega bi trebalo doći do njegovog smanjenja na 36% BDP-a do 2016. godine.
Rejting bi, prema stajalištu analitičara agencije Standard&Poor's, bio ugrožen u slučaju značajnog pogoršanja vanjske pozicije BiH, te neispunjavanja uslova iz stand-by aranžmana, navodi se u saopćenju.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close