Jedanaest zemalja dogovorilo rad na zajedničkom sistemu željeznica u regiji

U Sarajevu je jučer završen Drugi BH kongres o željeznicama u jugoistočnoj Evropi na kome je više od 250 učesnika iz jedanaest zemalja dogovorilo da se radi na zajedničkom sistemu željeznica u regionu.

Učesnici dvodnevnog skupa su se saglasili oko potrebe da se drumski saobraćaj usmjeri na željeznički, da se razvije prateća infrastruktura i terminali, te da se ojačaju lanci logistike i uzajamno djelovanje po pitanju povećanja kvaliteta usluga u transportnoj mreži.

Složili su se da su željeznice najsigurniji način kopnenog prijevoza putnika i roba i da  su u poređenju sa drugim sistemima prijevoza i najprihvatljivije i najekonomičenije u smislu zaštite životne sredine.

Teme koje su se razmatrale na drugom Kongresu obuhvataju transportnu politiku, strategiju razvoja, upravljanje željeznicama, željezničku infrastrukturu, mobilne kapacitete, sigurnost saobraćaja, međusobno djelovanje, zaštitu životne sredine i finansiranje.

U svom uvodnom obraćanju ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić je istakao da željeznice treba posmatrati u kontekstu ekonomskih politika pri tome uvažavajući društvenu i regionalnu jednakost i zaštitu životne sredine.

“Željeznička infrastruktura predstavlja okosnicu kopnenog saobraćaja, ali je zapostavljena što je dovelo do njenog propadanja. Potrebno je da ubrzamo napore na revitalizaciji željeznica, a regionalna saradnja u tom smislu ima značajnu ulogu”, naglasio je tom prilikom Hadžić.

Skup su zajednički organizovali Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) i Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) uz podršku Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

“Modernizacija infrastrukture, naročito željezničke, u našem regionu je od najvećeg značaja za oživljavanje privrede u ovo vrijeme krize”, istakla je  u svom obraćanju Kongresu Svetlana Gligorovska, stručnjak za infrastrukturu u Sekretarijatu Vijeća.

“U idealnom slučaju bi sve željeznice u jugoistočnoj Evropi sprovele seriju sinhronizovanih i raspoređenih aktivnosti. Vijeće za regionalnu saradnju je stoga u sklopu svoje strategije Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 utvrdilo potrebu da se naglasak stavi na međusobno djelovanje, konkurentnost i sprovođenje usvojenog acquisa Evropske unije, kao i na jedan istinski regionalni pristup radu sa složenim sistemima kakva je željeznica”, dodala je Gligorovska.

Predsjednik Udruženja konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine Ešref Gačanin je podsjetio da je cilj evropske transportne politike da se poboljša mobilnosti ljudi i roba, unaprijedi sigurnost  saobraćaja i osigura  održiv razvoj transportnih sistema.

Na kongresu je učestvovalo 250 stručnjaka za razvoj sistema željezničkog saobraćaja, upravljanje, izgradnju, održavanje, zaštitu životne sredine, sigurnost  željeznica, savjetovanje i finansiranje željezničke infrastrukture, kao i naučnika i predstavnika vlada iz Bosne i Hercegovine, drugih zemalja jugoistočne Evrope i međunarodnih organizacija.

Učesnici su analizirali situaciju i izazove razvoja željezničke infrastrukture u Bosni i Hercegovini i regionu. Doprinos unaprjeđenju i modernizaciji željezničke infrastrukture je prioritet sektora transporta, strategije i programa rada Sekretarijata Savjeta za period 2014.-2016., kao i strategije JIE 2020.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close