-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Šta znači Miloradova ideja o automatskom srbijanskom državljanstvu građana RS-a?

RAZOTKRIVENI VUČIĆ I DODIK: Šta znači Miloradova ideja o automatskom srbijanskom državljanstvu građana RS-a?

Pavle Grbović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG), ovu ideju vidi kao posljedicu ličnih i stranačkih interesa Vučića i Dodika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je ponovio ideju da svi građani RS-a automatski dobiju državljanstvo Srbije. Čini se da je ideja u Vučićevom SNS-u dočekana s oduševljenjem. Čeka se samo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to aminuje, piše u analizi beogradskog dnevnog lista “Danas”.

A da će se to dogoditi, očekuje potpredsjednik GO SNS-a Miloš Vučević, koji kaže da je to nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou. Vučević vjeruje da će se o tome pozitivno izjasniti i srbijanska premijerka Ana Brnabić. Vučić i Brnabić o tome “glasno šute”.

Osim što je ova ideja na tragu Dodikove javne težnje da RS pripoji Srbiji, od čega se Vučić jasno ne ograđuje, postavlja se pitanje kakav bi utjecaj na predstojeće srbijanske izbore imala realizacija ove Dodikove zamisli ako se ima u vidu da se i tokom prethodnih izbornih ciklusa i u Srbiji i u RS-u na društvenim mrežama uveliko ukazivalo na autobuse koji prevoze glasače na jednu ili drugu stranu Drine u zavisnosti od toga gdje se glasa, piše “Danas”.

Pavle Grbović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG), ovu ideju vidi kao posljedicu ličnih i stranačkih interesa Vučića i Dodika.

“Dodik je posljednji bastion Vučićeve povampirene hegemonističke politike i vlažnog sna o velikoj Srbiji. Nakon što su predstavnici Srba u Hrvatskoj jasno stavili do znanja da će voditi autonomnu politiku i nakon što je postalo jasno da neće moći da se nametne kao lider ni Srbima u Crnoj Gori, cijena Milorada Dodika je drastično porasla, jer je on posljednji činilac koji održava iluziju o Vučiću kao velikom svesrpskom lideru. Međutim, njihova saradnja nije bazirana na očuvanju nacionalnih, već ličnih i stranačkih interesa i u tom kontekstu treba posmatrati i ovu najavu”, smatra Grbović i dodaje da bi i SNS-u odgovaralo da pred izbore 2022. povećaju broj sigurnih glasova, prije svega u Beogradu.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close