Šta trebate znati o novom kralju Saudijske Arabije

Ko je Salman bin Abdulaziz Al Sauda?

 

Stručnjaci smatraju da se neće mnogo toga promijeniti u Saudijskoj Arabiji nakon imenovanja novog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Salman je rođen 1935. godine, a prije tri godine imenovan je prestolonasljednikom, a predhodno je 50 godina služio kao guverner glavnog grada Rijada.

Mnogi smatraju da će Saudijska Arabija i dalje ostati vjeran saveznik SAD-a, te da će nastaviti raditi ka pravljenju ekonomski stabilnog tržišta energentima.

U nastavku, pročitajte nekoliko činjenica koje trebamo znati o novom saudijskom lideru:

– Služio je kao ministar odbrane od 2011. godine i bio je na čelu vojske Saudijske Arabije koja je zajedno sa SAD-om i saveznicima bombardovala položaje Islamske države (IS) u Siriji.

– Jedan je od sedam sinova omiljene žene osnivača dinastije Saud Abdul Aziza Al Sauda, grupe poznate pod imenom “Sudeirska sedmorka”. Ta grupa drži centar moći u kraljevskoj porodici.

– Bio je oženjen tri puta i imao je deset sinova i kćerku, no dva sina su mu preminula.

– Njegov najslavniji sin je princ Sultan, šef Saudjiske komisije za turizam i antikvitete, a ujedno i prvi Saudijac koji je otišao u svemir. Naime, učestvovao je u jednoj misiji šatla Discovery 1985. godine.

– Najstariji sin Salmanove treće žene, 30-godišnji princ Muhammed je ministar unutrašnjih poslova i drugi prestolonasljednik. Prvi prestolonasljednik je polubrat bivšeg kralja Adbulaha, 69-godišnji Muqrin bin Abdulaziz.

Autor: A.U. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close