Šta sve treba da znate o menopauzi

Mnoge žene sa strahom iščekuju dolazak menopauze.
Međutim, uz odgovarajuću terapiju, možemo uživati i u starijem dobu.

Koji simptomi najavljuju prestanak menstruacije?
Svaka četvrta žena u četrdesetoj ima neredovne menstruacije, što je znak smanjene aktivnosti jajnika. Menstruacija može izostati po nekoliko mjeseci, što se po pravilu pogrešno tumači kao početak menopauze.

Predmenstrualni sindrom, izrazito naglašen u ovo doba, pojavljuje se ranije, ponekad i 15 dana prije menstruacije. Sastoji se od sljedećih simptoma:

* bolovi u donjem dijelu stomaka i osjećaj nadutosti
* osjećaj bolnog pritiska u grudima, koje se malo povećaju
* razdražljivost, osjetljivost i promjene raspoloženja
* dobijanje na težini
* glavobolje
* neprijatan osjećaj pritiska u koljenima

Sve te promjene uzrokuje nedostatak progesterona, a mogu se ublažiti odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Da li je moguće odložiti početak menopauze?
Donedavno se tvrdilo da je menopauza ili potpuni prestanak rada jajnika neodloživa pojava, kojoj se mogu samo ublažiti propratne tegobe (u prvo vrijeme smetnje se mogu ukloniti uzimanjem derivata progesterona).

Međutim najnovija istraživanja pokazuju da je to možda moguće. Portal Znanost prenosi kako novo istraživanje daje nadu ženama čija je plodnost ugrožena nuspojavama prouzrokovanima terapijom protiv raka ili preranom menopauzom. U studiji koja je objavljena u Molecular Cell, istraživači sa Walter and Eliza Hall Institute (WEHI), Univerziteta Monaš i Princ Henri Instituta za medicinska istraživanja otkrili su da dva proteina, PUMA i NOXA, uzrokuju smrt jajnih ćelija u jajnicima. Blokiranje aktivnosti tih proteina može dovesti do novih strategija za zaštitu ženske plodnosti. Upravo se na tome trenutno i radi. “Intervencije koje usporavaju gubitak jajnih ćelija iz jajnika mogu odgoditi preranu menopauzu, time produžujući žensku plodnost. Takvo liječenje moglo bi da smanji zdravstvene probleme povezane s menopauzom, kao što je osteoporoza i bolesti srca“, ističu naučnici.

Da li su “valunzi” neizbiježni?
Valunge osjeća skoro svaka žena, jače ili slabije. Oni se manifestuju u naglom osjećaju vrućine ili crvenilu lica.

Da li je normalan osjećaj stalnog umora u doba menopauze?
U to doba svaka druga žena osjeća se umornom, onemoćalom, žali se na napetost u mišićima i na pad koncentracije. Stanje se može ublažiti uzimanjem vitamina.

Osjeća li tijelo još neke promjene poslije menopauze?
Ne, ako ostatak života provodite terapiju na bazi estrogena. U protivnom, pet do šest godina nakon menopauze stidne dlačice se prorijede, a velike i male usne postaju tanje. Otvor vagine se lagano sužava, a klitoris je mnogo osjetljiviji. Vagina postepeno postaje kraća i uža dok zidovi gube vlažnost i mekoću, a izlučivanje postepeno prestaje. Vagina je tada slabije zaštićena od spoljašnjih nadražaja (izgubila je kiselinu) i sklonija je raznim upalama, svrabu, peckanju, čak i krvarenju. Češće su i upale mokraćnih kanala.

Seksualni život poslije menopauze
Nakon menopauze može da se vodi normalan seksualni život. Ali, ako ne sprovodite odgovarajuću terapiju, klitoris postaje vrlo osjetljiv i ranjiv za vrijeme odnosa. Uski otvor vagine, slaba rastezljivost njene unutrašnjosti i nedovoljna vlažnost takođe mogu da smanje užitak, piše Žena.

Prve tegobe
Prve smetnje koje najavljuju dolazak menopauze osjećaju se oko 45. godine, ali statistički je utvrđeno da do prave menopauze (potpuni prestanak rada jajnika) u prosjeku dolazi tek oko 50-52 godine.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close