Šta smo dobili uvođenjem međunarodnih računovodstvenih standarda 2002?

Kada je usvojena Uredba o međunarodnim računovodstvenim standardima u 2002, tek nekoliko tvrtki koristilo je međunarodne standarde finansijskog izvještavanja (MSFI). Podaci jasno govore da su se MSFI enormno proširili od tada. U julu 2014 MSFI zaklada objavila je rezultate glavnog istraživačkog projekta o MSFI-ju kao globalnom standardu: džepni priručnik, koji je sačinjen kako bi se dobila puna slika o upotrebi MSFI-ja širom svijeta. 
Istraživanje, ovjereno od nadležnog organa u svakoj od 130 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, pokazuje da 105 zemalja (81 posto od anketiranih), koristi MSFI za sve ili za većinu javnih preduzeća. Dok Evropa važi i dalje za najvećeg korisnika, kombinirani bruto domaći proizvod (BDP) ne-evropskih jurisdikcija koje koriste MSFI u iznosu od 23. triliona dolara sada prelazi kombinirani EU-BDP za 17 triliona dolara. 
Rezultati istraživanja također pokazuju da je gotovo sve ostale zemlje koje tek trebaju zahtijevati korištenje MSFI za domaće potrebe već dopuštaju njegovo korištenje u određenim okolnostima. 
Na primjer, Japan već neko vrijeme dopušta dobrovoljno korištenje MSFI-ja, za oko 40 tvrtki nakon što je i službeno najavio dobrovoljno usvajanje MSFI-ja, dok japanska vlada gleda na poticanje većeg korištenja MSFI-ja kao na temeljni element za svoju nedavno najavljenu strategiju rasta. 
Indija također dopušta dobrovoljno korištenje MSFI-ja i indijska vlada je najavila namjeru da konvergira trenutne indijske računovodstvene standarda u MSFI. Oko 250 kineskih najvećih tvrtki za svoje izvještaje koristi potpune MSFI (ili Hong Kong standarde, koji su istovjetni MSFI-u) za svrhu dualnih listinga u Hong Kongu, dok su Sjedinjene Države od 2007 dozvolile neamerčkim tvrtkama da upotrebljavaju za izvještavaje MSFI koji su izdati od IASB-a. Osim toga, investitori u tim zemljama često su se profilirali kao korisnici MSFI finansijskih izvještaja. 
MSFI su sada dio globalne finansijske arhitekture te su među 12 ključnih međunarodnih standarda i kodeksa koji su imenovani od Odbora finansjske stabilnosti (FSB), čiji je IASB član, kao ključni za zdravlje finansijskog sistema i zaslužuju proritetnu provedbu ovisno o okolnostima u zemlji. 
Philippe Maystadt, posebni savjetnik povjerenika Michela Barniera, primijetio je “široki konsenzus o predanosti globalnoj kvaliteti računovodstvenih standarda“, na temelju njegovih konsultacija s utemeljiteljima, te ukazao na značaj globalnog karaktera MSFI-ja, koji je donio pozitivne učinke u smislu kvalitete i usporedivosti finansijskih izveštaja. 

Prednosti MSFI-ja 

Tražeći mišljenje o prednostima primjene MSFI-ja 2012. godine, MSFI Zaklada je naručila od Ann Tarca, profesora računovodstva na Univerzitetu Zapadna Australija i bivšeg akademskog saradnika IASB-a, istraživanje koje će kvantificirati prednosti koje proizilaze iz rasprostranjenog usvajanja MSFI-ja. Ukratko, istraživanje pokazuje da su tržišta kapitala profitirala od usvajanja IFRS, čak i u zemljma s jakom zaštitom ulagača i visokom kvalitetom finansijskog izvještavanja i ovrhe. 
Takve prednosti uključuju: 
(a) povećana likvidnost na tržištu i efikasnost tržišta nakon uvođenja MSFI, dok je generalna percepcija da tvrtke imaju koristi od smanjenja troškova kapitala i povećanja vrijednosti kapitala; 
(b) investicijske odluke-analitičari koji pregledaju MSFI tvrtke imaju tačnije prognoze u poređenju s istim predviđanjima analitičara ne-IFRS tvrtki. Nadalje, kada je GAAP zemlje bliže međunarodnim standardima, vjerovatnije je da će inostrani analitičari više slijediti i davati preciznije prognoze za preduzeća u toj zemlji; 
(c) kvaliteta finansijskih informacija u Evropi, tu je opća percepcija među pripremačima, revizorima, investitorima i izvršiteljima da primjena MSFI poboljšala usporedivost, kvalitet i transparentnost finansijskog izvještavanja; 
(d) strana ulaganja-MSFI je vozilo kojim zemlje mogu poboljšati zaštitu investitora i činiti njihova tržišta kapitala dostupnijim stranim investitorima; 
(e) integracija tržišta kapitala-veće korelacije indeksa tržišta zabilježene su između tržišta na kojima tvrtke koriste MSFI i tržišta u kojoj tvrtke u pravilu ne koriste MSFI; 
(f) Način primjene-uspjeh zajedničkih standarda ne ovisi samo o kvalitetu standarda izdanih od strane IASB-a. Kritički, uspjeh također zahtijeva da infrastruktura za podršku MSFI-ju bude locirana na nacionalnom i međunarodnom nivou. 
Korištenje MSFI je globalno tvrtkama EU, bez potrebe za prepravljanjem, pružio 
prednost za postizanje boljeg izvještavanja i adminnistrativne uštede kroz izvještavanje samo pod po jednim računovodstvenim okvirom. 
Istraživanje MSFI Zaklade o korištenju MSFI otkriva da je 130 zemalja obuhvaćenih istraživanjem napravilo vrlo malo izmjena MSFI, a malo je onih koji su napravili privremene korake u planovima da usvoje MSFI. 
IASB trenutno ima projekte na dnevnom redu, ili je nedavno dovršio projekte za rješavanje većine drugih preinaka, uključujući upotrebu metoda računa za finansijske izveštaje subsidijarnih društava i zasebnih tvrtki; kreditne gubitke; i stope regulirane aktivnosti.
Nekoliko zemalja je odgodilo datume primjene nekih standarda.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close