Grabovica: U rudnike uloženo 157 miliona KM

Elektroprivreda PBIH je do sada uložila u sigurnost rudara, u investicije, u modernizaciju nove opreme 157 miliona KM u zadnjih tri godine, kazao je Elvedin Grabovica, diirektor EP BiH, gostujući u Dnevniku TV1. 
– U prethodnom periodu se maltene nije ni ulagalo. Dakle, gorski udar, koliko su mene učili stručni ljudi, se ne može ni predvidjeti niti spriječiti. Da smo vjerovatno duplo više uložili, pitanje je da li bismo mogli izbjeći ovu nesreću, kazao je Grabovica. 
On je dodao da će EP BiH nastaviti investirati, raditi na humanizaciji rada zamjenom manuelnog u mehanički rad i na nabavci nove opreme. 
– Nadamo se da će se te nesreće smanjiti, iako bez obzira koliko god uložili, ipak neke stvari ne možete zaobići, kazao je Grabovica. 
On je najavo da će se krilo zeničkog rudnika koje je sklono gorskim udarima privremeno zatvoriti, odnosno biće obustavljeni radovi dok struka ne kaže svoje mišljenje. 
– Najlakše rješenje je zatvoriti jamu, ali nama ne pada na pamet da te ljude ostavimo bez posla. Mogu im poručiti da će na neki način imati posao. Šta, u kojem kapacitetu, na kojim dubinama, u kojim jamama će se otvoriti, to ćemo prepustiti struci. Već imamo konkretne prijedloge, ali se uvijek treba uvrstiti tehnoekonomska analiza kako bismo vidjeli aspekt tehničke mogućnosti, aspekt ekonomske isplativosti i prije svega aspekt sigurnosti rada rudara. Kada uvrstimo sve te elemente, donijećemo konkretno rješenje. U konsultaciji sa Sindikatom i upravama rudnika krenućemo u što skoriju realizaciju tog rješenja, te investirati određena sredstva kako bi se do toga došlo, istakao je Grabovica. 
Predsjednik Sindikata rudara FBIH Sinan Husić kazao je da je veoma bitno što je investirano u rudnike 157 miliona KM. Međutim, rudarstvo je široka oblast, pa taj iznos na ovako široku oblast, na veliki broj rudnika i vremenski period u kojem se to odvijalo nije dovoljan. 
– Mi već imamo rudnika koji su zahvaljujući ovim investicijama stekli preduslove da postane ozbiljne rudarske sredine, dobro organizovane rudarske sredine kao što su Kakanj, Breza, Gračanica u kojoj je prosjek plate 1250 KM. Međutim, imamo i tačaka do kojih do kraja nismo došli, kao što su Raspotočje i Stranjani. Tu su daleko najteži uslovi rada u BiH. Imamo u posljednje vrijeme izraženu problematiku u jami RMU Đurđevik – i njemu se u narednom periodu mora primaći bliže, kazao je Husić.

TV1

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close