Jedanaest općina potpisuje ugovore s dobavljačima opreme za unapređenje zbrinjavanja otpada

Jedanaest općina iz okolice Sarajeva potpisat će 11. Septembra ugovore s dobavljačima razne opreme za zbrinjavanje otpada u sklopu Općinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom u BiH kojeg financira Švedska Vlada. 
Vrijednost opreme je 952,000 Eur a sve u cilj poboljšanja zbrinjavanja otpada u njihovim općinama. 
Program zbrinajvanja čvrstog otpada (SWM) pokrenut je u veljači 2010. a podržala ga je Švedska. Cilj je poboljšati kvalitet i dostupnost usluga prikupljanja čvrstog otpada u odabranim općinama, te time pridonijeti integriranom upravljanju čvrstim otpadom u državi. Ukupni budžet za program je 10 miliona Eur, a a program je gotovo dosegao petu godinu svoga trajanja. 
Općine koje će potpisati ugovore s dobavljačima opreme su 6 iz F BiH: Breza, Fojnica, Ilijaš, Kiseljak, Kreševo i Vareš, i 5 iz RS: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale i Trnovo. Tijekom 2013. ove općine su sudjelovale u sveobuhvatnom programu jačanja kapaciteta i pripremi planova upravljanja komunalnim otpadom, koje će provesti u narednim godinama. 
Uz Švedsku podršku, 16,225 novih kućanstava će biti pokriveno boljim sistemom prikupljanja otpada, a prikupljeni otpad će se odlagati na regionalnim sanitarnim odlagalištima. Za ostvarenje ove namjere, općine će potisati ugovore za nabavu kamiona za prikupljanje otpada, kontejnera i kanti za otpad. 
U program su ukupno uključene 44 općine i 6 regija u Bosni i Hercegovini.


Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close