BiHPrivreda

Šta se dešava u firmi Zagrljaj

FOTO: ombudsmen.gov.ba

ŠTA SE DEŠAVA U FIRMI ZAGRLJAJ: Kleveta ili uzimanje plata od osoba sa invaliditetom

Prema navodima žalbe dostavljene Instituciji Ombudsmena u ime bivšeg radnika firme Zagrljaj iz Sarajeva, zaposleni, osobe sa invaliditetom, su morali vraćati platu direktorici firme sa obrazloženjem „da se mora napuniti kasa za naredni mjesec“ . Direktorica tvrdi da ništa od navedenog nije tačno i da se radi o kleveti

Piše: Azra Omerović

Početkom juna prošle godine Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH zaprimila je žalbu u ime  H.K. iz Sarajeva u kojoj je navedeno da  je H.K kao osoba sa 90 postotnim invaliditetom bio zaposlen u  privrednom društvu Zagrljaj d.o.o Sarajevo. 

H.K je u ovoj firmi bio zaposlen na neodređeno vrijeme a po osnovu Javnog poziva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za dodjelu novčanog stimulansa iz aprila 2018. godine. Fond je privrednom društvu Zagrljaj d.o.o Sarajevo dodijelio i uplatio iznos od 14.700 KM od čega je za neto plaću za H.K. uplaćeno 8.100 KM i to po 450 KM za 18 mjeseci.

U žalbi je navedeno da, nakon što je H.K. u januaru prošle godine koristio godišnji odmor, morao je direktorici firme vratiti čitavu platu. U žalbi se navodi da je praksa vraćanja novca nastavljena i nakon januara kada je H.K  morao vraćati pola svoje plate direktorici firme.

Žalitelj navodi i da je u januaru 2020. godine koristio godišnji odmor koji je u dokumentaciji uveden kao plaćen, ali da je nakon toga, pod izgovorom da je „administrativna radnica pogriješila“ bio dužan direktorici vratiti iznos plaće od 400 KM. Nakon toga, praksa vraćanja novca je nastavljena, ali u manjem iznosu od 200 KM, kako se u žalbi navodi, sa izgovorom „ da se napuni kasa za naredni mjesec“. Također u žalbi se ističe da je žalitelju dana 17.4.2020. godine otkazan Ugovor o radu nakon što je njegova majka, kao zakonski staratelj, uputila prigovor i tražila pisani dokaz za navedeno“,naveli su Ombudsmeni.

U žalbi dostavljenoj Ombudsmenima  navedeno je da je otkaz ugovora nastupio u trenutku kada je zatražena dokumentacija koja bi ukazivala na eventualne nezakonitosti preduzeća Zagrljaj d.o.o Sarajevo.

Ombudsmenima je dostavljena Odluka o otkazu Ugovora o radu od dana 17.4.2020. godine a iz obrazloženja Odluke vidljivo je da je otkaz nastupio zbog „smanjenja obima poslovanja usljed širenja virusa COVID-19 te donesenih mjera Vlade FBiH i posljedičnog smanjenja obima poslovanja, te potrebe za smanjenjem troškova izazvanih ekonomskom situacijom u zemlji“.

Uprkos svim poticajima Fonda, navedeno privredno društvo u mesecu januaru 2020. godine ( period kada još uvijek nije bila proglašena pandemija koronavirusa COVID-19) uvodi (zakonom nepostojeći) institut neplaćenog godišnjeg odmora. Tačnije, u dogovoru sa radnicima isti su pristali tu plaću vratiti privrednom društvu. Bez obzira na činjenicu postojanja „dogovora“ sa zaposlenicima, navedeno postupanje može za posljedicu imati zloupotrebu osoba sa invaliditetom, kojoj je naposljetku i otkazan Ugovor o radu. Nadalje, Fondu su poznati i navodi H.M (o.a sestra od H.K) da se praksa vraćanja novca direktorici privrednog društva nastavila i nakon januara, ali u iznosu od 200 KM, da bi na kraju Ugovor o radu na neodređeno bio otkazan zbog ekonomskih razloga“, naveli su Ombudsmeni BiH.

Kako se navodi u žalbi, H.K. nije bio jedini uposlenik koji je ostao bez posla u firmi Zagrljaj. Grupa „prijatelja i poznanika“ zaposlenih u firmi Zagrljaj početkom marta prošle godine dostavila je anonimno pismo upozoravajući da da je nekoliko zaposlenika ove firme ostalo bez posla i da su svi potpisali sporazumni raskid ugovora uz obrazloženje „da su umorni i da se moraju odmoriti“.

Ombudsmeni su naveli da je „indikativna okolnost da su zaposlenici kojima je sporazumno otkazan ugovor o radu dali izjavu, (sve izjave date u kratkom vremenskom periodu, u razmaku do 10 dana) „ da su umorni i da se trebaju odmoriti“ a što je na kraju dovelo do toga da navedena lica ne mogu ostvariti ni naknadu JU Službe za zapošljavanje, a kako se navodi u pismu „prijatelja i poznanika ovih osoba“ upitno je i pravo na zdravstveno osiguranje. I ova okolnost je bila poznata Fondu koji je navedeno pismo zaprimio dana 4.3.2020. godine.“

Osim H.K Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom se javio i E.H. sa istim tvrdnjama. Nakon prijave, Fond je izvršio nadzor u firmi Zagrljaj tokom kojeg je potvrđeno da su svi zaposlenici u decembru dogovorili da će tokom januara biti na neplaćenom godišnjem odmoru, te da će tu platu vratiti, što je potvrđeno i od prisutnih radnika.

Za dvije godine firmi Zagrljaj isplaćeno više od 370 hiljada KM poticaja

Firma Zagrljaj d.o.o osnovana je krajem avgusta 2017. godine. Osnivač ove firme je Udruženje za pomoć djeci i osobama sa invaliditetom Zagrljaj. Direktorica firme Zagrljaj i predsjednica udruženja Zagrljaj je Aida Skorupan. Firma se, između ostalog, bavi se prodajom osvježivača, parfema,nakita a od 2020. godine i proizvodnjom malina.

Ukupni prihodi firme od avgusta 2017. do kraja 2019. godine iznosili su 470.770 KM. Od ovog iznosa 374.978 KM bile su uplate poticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U periodu kada je navedeno privredno društvo koristilo dodijeljena sredstva, istovremeno je, shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom  FBiH ostvarivalo i pravo na povrat plaćenih poreza i doprinosa na plaću zaposlenih osoba sa invalidtetom, kao i dodatni posticaj u vidu subvencije dijela neto plaće.

Iz firme Zagrljaj tvrde da je sve kleveta

Direktorica firme Zagrljaj Aida Skorupan u odgovoru na Žurnalov upit kaže da nakon svih provedenih istražnih radnji, po preporuci Obdusmena, nadležne institucije su utvrdile da ne postoji osnov sumnje da je počinila bilo kakvo krivično djelo, ali da se klevete protiv ove firme nastavljaju. Dodaje da će biti primorani poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje, kako bi se sankcionisale i prestale.

U navodima žalbe se ističe da je bio primoran da radi teške fizičke poslove, koji nisu stajali u Ugovoru za posao, u prilogu ću Vam poslati dokument koji to demantuje. Od Fonda smo dobili na ime K. plate za 18 mjeseci, činjenica da je u radnom odnosu bio 22 mjeseca govore da smo ispoštovali preuzete obaveze i više od toga. Inspekcija rada i izjave njegovih radnih kolega date u PU Olovo demantuju da je iko ikada od bilo koga, pa i njega tražio da vraća bilo šta što mu Zakonom pripada“, navela je direktorica Skorupan.

Žurnalu je Skorupan dostavila zapisnik sa sastanka od 12.2.2020. godine u kojem je navedeno da su četiri zaposlenika firme Zagrljaj, među kojima je i H.K, saglasni da po potrebi budu angažovani na poljoprivrednom zemljištu.

Direktorica firme Zagrljaj Aida Skorupan kaže da „ko stoji u “pismu prijatelja i poznanika” do danas nismo saznali, ali iz priloga koji ću Vam poslati se jasno vidi da osobe koje su tu navedene izričito negiraju da su potpisnici istog“.

Prilog koji je poslala Skorupan je izjava koju je potpisao E.H., osoba sa invaliditetom. 

Za direktoricu Skorupan izjava E.H. je dokaz da se nisu radnici firme Zagrljaj žalili da su morali vraćati plate. 

Što se tiče radnika E.H, njemu je ponuđen sporazumni raskid Ugovora o radu, kao i dvojici kolega, koji su napravili težu povredu radne discipline, kako ne bi bili nečasno otpušteni, opet sam se vodila činjenicom da se radi o osobama sa invaliditetom, da žive u malom mjestu, nisam željela da se zna pravi razlog prestanka radnog odnosa“, navela je Skorupan.

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close