Šta će najveća ruska banka donijeti BiH?

“Sberbank ima kontakte s mnogobrojnim svjetskim kompanijama, što otvara vrata potencijalnim ulagačima u BiH. Ova banka ima povijest poslovanja dug 170 godina, te samo u Rusiji ostvaruje 45 posto prihoda svih banaka”, poručuje predsjednik Uprave ‘Volksbank BH’ Edin Karabeg

Uskoro će u glavnoj pješačkoj zoni u centru Sarajeva, u Štrosmajerovoj ulici, službeno biti otvorena glavna rebrendirana filijala pod Sberbank logom, umjesto dosadašnje Volksbank filijale.

Rezultat je to procesa rebrendinga, odnosno prijelaza iz Volksbank vizualnog identiteta u Sberbank.

Vrlo vrijedno smo radili i radimo na svim poljima da što uspješnije provedemo tranziciju. Namjera Sberbank je da ojača i razvije preuzete poslove. To uključuje i BiH. Razvijamo najbolje usluge prema klijentima, gradimo mostove prema drugim državama, podržavamo gospodarstvo u BiH, u smislu pojačanja vanjskotrgovinskih odnosa, privlačenja stranih investicija i poticanje postojećih ulagača u zemlji na daljnja ulaganja. Trenutno smo fokusirani na rebrending i uspješnu integraciju u Sberbank grupaciju – izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Uprave Volksbank BH Edin Karabeg.

U kontekstu krize u eurozoni te aktualnih financijskih problema koje ima bankarski sektor, Karabeg kaže da dosadašnja Volksbank sa Sberbank-om dobiva na snazi.

S obzirom na to da je Sberbank priznato ime u bankarstvu, te uz njihovo iskustvo, reputaciju, stabilne izvore financiranja i naprednu tehnologiju možemo izgraditi snažan brend – kaže prvi čovjek Uprave Volksbank BH.

Na bh. tržištu Volksbank ima dugogodišnju tradiciju i spada među vodeće srednje-staležne banke.

Tijekom prve polovine 2012. Banka je ostvarila dobit od 2,7 milijuna KM, dok bilansna suma iznosi 743 milijuna KM. Depoziti klijenata su iznosili 317 milijuna KM i u odnosu na isto razdoblje 2011. Banka bilježi rast depozita za šest posto. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 18,7 posto, što zajedno s visokim faktorima likvidnosti ukazuje na jak i visok potencijal trenutnog i budućeg rasta – precizira Karabeg uz poruku da su konstantno prilagođavanje suvremenim zahtjevima, kao i poštovanje potreba domaćeg tržišta, samo neke od smjernica koje će Volksbank BH i dalje slijediti u svom poslovanju kada u februaru i službeno postane Sberbank BH.

– Kao podružnica svjetskog brenda, Sberbank BH ima za cilj da postane najpoželjniji poslodavac i najinovativnija banka u zemlji i regiji – naglašava Karabeg.

Sberbank, zahvaljujući svom kapitalu i pristupu izvorima financiranja, ima jedinstvenu mogućnost za daljnji rast na tržištima zemalja centralne i istočne Europe. Također, Sberbank ima kontakte s mnogobrojnim svjetskim kompanijama, što otvara vrata i potencijalnim ulagačima u BiH. Dovoljno je da kažem da je ovo banka s više od 240.000 zaposlenih i koja ima povijest poslovanja dug 170 godina, te samo u Rusiji ostvaruje 45 posto prihoda svih banaka. Građani BiH mogu i trebaju očekivati novine od Sberbank – rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Uprave Volksbank BH Edin Karabeg.

Edin Karabeg rođen je u Austriji, gdje je, između ostalog, radio i u bosanskohercegovačkom predstavništvu OSCE-a kao zamjenik voditelja Odjela za upravljanje ljudskim resursima prije nego je prešao u bankarstvo. Obavljao je nekoliko funkcija u Unicredit grupi u Beču i Zagrebu, prije prelaska u Hypo Investmentbank na poziciju predsjednika Uprave u makedonskoj Capital Bank. Posljednje dvije godine Karabeg je radio u Hypo Alpe-Adria Bank International AG, gdje je bio zadužen za restrukturiranje rizičnih kredita, te kao predsjednik Uprave u društvu Hypo Alpe-Adria Leasing Holding i direktor društva Leasing Makedonija. Od 1. oktobra 2012. preuzeo je funkciju predsjednika Uprave Volksbank BH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close