BiHPolitika

Srpski političari o 1. martu: Ivanića iritira, Tadiću je to dan državnosti, za Dodika ne postoji!

DAN NEZAVISNOSTI BiH

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je kako 1. mart Dan nezavisnosti BiH za “srpski narod ne predstavlja praznik i da ih duboko iritira taj dan.”

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a navodi da za njega uopšte “ne postoji 1. mart kao važan dan za BiH”.

Ognjen Tadić potpredsjednik SDS-a koji je i delegat u Domu naroda PS BiH kazao je kako “srpski narod nikad neće priznati referendum iz 1992. godine i obilježavati kao takozvani Dan državnosti”, piše bh. novinska agencija Patria.

No, koliko kod srpske političare iz manjeg bh. entiteta iritirao 1. mart, činjenica je da je na referendum održan 29. februara i 1. marta izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, za suverenost BiH glasalo je 99,44 posto birača.

Referendumsko pitanje je glasilo:

– Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nakon referenduma, 6. aprila 1992. BiH je zvanično priznata kao nezavisna i suverena država od strane Evropske zajednice.

No, taj praznik među članovima Predsjedništva BiH obilježavaju već godinama bošnjački i hrvatski član koji i organiziraju svečani prijem u Predsjedništvu BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close