Srpska estrada u panici – Grčki autori potražuju 6,1 milion eura

Srpska estrada je u panici! Nakon godina i godina u kojima praktično nije bilo nikakvog reda kada je riječ o muzičkoj produkciji, to bi se sve sada moglo promijeniti. Na listi su neke od pjesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića…

(doznajemo.com)

Odavno se zna da su neki od najvećih hitova na srpskoj estradi zapravo plagijati iz Grčke. Pjevači i kompozitori na optužbe samo odmahuju glavom, ali će sada, ipak, morati da plate, po svemu sudeći! Grčki autori su presavili tabak i za nekih tridesetak pjesama koje su na njihovom spisku potražuju 6,1 milion eura, odnosno oko 700 miliona dinara.

Na listi su neke od pjesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića… U pitanju su pjesme koje su kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kao svoje u posljednjih deset godina. Karleuša je otišla korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor. Lukas je novinare uputio na Futu Radulovića koji je potpisan kao autor spornih pjesama koje on izvodi, ali kompozitor nije želio da daje bilo kakav komentar. Karleuša također nije bila dostupna.

“U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pjevačima koji izvode sporne pjesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada eura po pjesmi”, kaže Rodoljub Stojanović, direktor “Ricom Publishing” koji zastupa Grke u sporu.

Grčka autorska agencija je još prije nekoliko godina poslala dopis Sokoju sa spiskom pjesama koje su plagirane, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate.

– Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je djelo plagijat, “lažnjak” je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru, kaže direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič.

Dio spiska spornih pjesama

Željko Samardžić – Bezobrazno zelene
Aco Pejović – Nepopravljivo
Goga Sekulić – Gaćice
Šako Polumenta – Dišem za tebe
Saša Matić – Kralj izgubljenih stvari
Ceca – Tačno je
Amadeus bend – Overen
Adil – Od usana do stopala
Dragana Mirković – Za mene si ti
Boban Rajović – Jugoslavijo
Emina Jahović duet sa Sašom Kovačevićem – Još ti se nadam (Mihalis Hatzigiannis, Den eho hrono)
Jelena Karleuša – Još te volim (Despina Vandi,Ypofere) – Ide maca oko tebe (Elena Paparicu,Katse kala)
Aca Lukas: Lična karta (Ana Visi, Trauma), Pesma od bola (Antipas, Gia ta lefta ta kaneis ola), Pao sam na dno (Giorgos Tsalikis, Sagapao San Paidi).
Emina Jahović duet sa Sašom Kovačevićem: Još ti se nadam

(doznajemo.com/blic.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close