Ekološke mjere bi podigle BDP svijeta za 2,6 biliona dolara

Bruto domaći proizvod (BDP) globalne ekonomije bi mogao porasti za čak 2,6 biliona dolara godišnje ili 2,2 odsto do 2030. godine, ukoliko bi zemlje širom svijeta preduzele mjere za poboljšanje energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i javnim prevozom, pokazao je danas objavljen izvještaj Svjetske banke.

U okviru tog izvještaja, koji je izradila filantropska grupa “ClimateWorks Foundation”, analizirani su benefiti ambicioznih mjera za smanjenje emisije štetnih gasova u industriji, saobraćaju i sektoru građevinarstva u Brazilu, Kini, Indiji, Meksiku, SAD i Evropskoj uniji, prenijela je agencija Rojters.

Prelaskom na javni prevoz sa niskom emisijom ugljen-dioksida (C02) i povećanom energetskom efikasnošću fabrika, zgrada i kućnih uređaja, rast globalne privrede bi mogao biti uvećan za dodatnih 1,8 biliona dolara ili 1,5 odsto do 2030. godine, navodi se u izvještaju.

U slučaju povećanja finansija i većih tehnoloških investicija, BDP svjetske privrede bi mogao porasti za dodatnih 2,6 biliona dolara ili 2,2 odsto do 2030. godine, saopštila je Svjetska banka.

Mjere borbe protiv klimatskih promjena bi, takođe, mogle spasiti 94.000 života godišnje do 2030. godine, koji bivaju izgubljeni zbog bolesti povezanih sa zagađenjem.

Takve politike bi mogle poboljšati prinose usjeva i spriječiti emisiju oko 8,5 milijardi metričkih tona gasova sa efektom staklene bašte.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close