Srednjoškolci u BiH: Kako prići donatorima

Osma skupština Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u petak je započela trodnevni rad u Sarajevu uz učešće oko 100 mladih iz više od 50 lokalnih zajednica. Skupštinom predsjedava Haris Selmanović, budući student Univerziteta u Tuzli a kao gosti prisutni su srednjoškolci iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ceremonija otvaranja bila je kratka i efektna, a izvještaj o radu Upravnog odbora u proteklom periodu naznačio je samo najvažnije aktivnosti. Srednjoškolci BiH su u protekloj godini organizovali brojne volonterske i humanitarne aktivnosti te sportske susrete u Brčkom, Tuzli, Sarajevu i Bratuncu. U 32 grada dobrovoljno su radili u narodnih kuhinjama, bolnicama, pekarama…a lani za poplavljene biblioteke u Maglaju i Bosanskom Šamcu prikupili više od 1.100 knjiga.

Održali su i zanimljive seminare o planiranju budžeta i kako prići i sarađivati sa donatorima. Rezultat toga je da su mnoge privatne kompanije na različite načine pomogle njihove aktivnosti kao i održavanje ove skupštine.

“Uvjerili smo se da je pogrešno tražiti i očekivati samo novac. Sve što dobijemo za nas je izuzetno korisno i važno”, rečeno je ovim povodom.

Ove subote skupština će izabrati novi Upravni odbor od deset članova i novog predsjednika. Petnaest kandidata je Skupštini prezentiralo svoje aplikacije i biografije o kojima je vođena debata. Tokom nedjelje biće kreiran program ovogodišnjeg obilježavanja 17. novembra Međunarodnog dana srednjoškolaca (koji će, kako je najavljerno biti najsadržajniji do sada), a predviđen je obilazak znamenitosti Sarajeva, posjeta Zemaljskom muzeju i zajedničko gledanje fudbalske utakmice BiH – Andora što je tokom isčitavanja agende skupa prihvaćeno sa radošću i uz aplauz.

Asocijacija Srednjoškolaca u BiH djeluje od 2007. godine. Ima lokalni nivo organizovanja i prisutna je u svakoj od 300 srednjih škola u BiH. Podržana je od njemačke organizacije Schüler Helfen Leben, a u ovoj godini i od ambasade SAD u BiH.

H. Arifagić

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close