Dita sve bliže Arix-u

Tuzlanska Fabrika deterdženata Dita i dalje čeka na remont parovoda u dužini od 400 metara, koji spaja Ditu sa Termoelektranom, a koji je jedini preduslov za pokretanje pogona praškastih deterdženata u ovoj fabrici. Cijeli projekt bi trebao koštati oko 35 hiljada KM, a, kako nam kažu u Diti, projekt remonta parovoda je na sebe preuzela Elektroprivreda BiH.

NOVI PROIZVODI

Dita samo treba još prikupiti potrebnu građevinsku dozvolu, a urbanističku su već izvarJili. Praškasti deterdženti Arix i Ida su najtraže-niji proizvodi tuzlanske Dite i osnovni su preduslov koji su pred rukovodstvo Dite postavili svi koji žele ostvariti saradnju sa njima.

“Nedavno smo imali poslovnu posjetu jednog privrednika iz Srbije, koji je zaista zainteresovan za saradnju. Dobro je upoznat sa našim proizvodima i spreman ih je plasirati i u Srbiju, ali kao osnovni preduslov za početak saradnje on je naveo Arix i Idu, koje želi na tim paletama koje ćemo mu dostaviti. 3DE i ostali proizvodi, bez obzira na to što su vrhunskog kvaliteta, svima su u drugom planu. Svi žele samo praškaste”, kazao nam je Dževad Me¬hmedović, predsjednik Sindikata radnika Dite.

Borba sa parovodom traje otkako je krenula proizvodnja kroz stečajni postupaku Diti. U sanaciju parovoda uključila se i Gradska uprava Tuzla, koja je uz pomoć Javnog preduzeća Centralno grijanje obećala bez naknade odraditi stručni i fizički dio posla.

“Blizu smo rješenja. Sad se i Elektroprivreda uključila, jer mi nismo mogli od naših prihoda sve ovo finansirati. Dobili smo urbanističku dozvolu, sad još čekamo građevinsku i sanacioni radovi će krenuti”, kazao je Mehmedović.

Dok se čeka na pokretanje remonta parovoda, koji bi fabriku trebao vratiti na tržište, radnici i rukovodstvo Dite ne miruju. Tako su jučer počeli sa proizvo-dnjom nekoliko novih proizvoda, odnosno verzija već postojećih sredstava za čišćenje Blic i Alls Deo. S ovim se nadaju da će povećati učešće na tržištu, koje lagano postaje prezasićeno.

“Normalno je da se tržište polako zasićuje. Nas na tržištu nije bilo godinama i onaj prvi val je bio očekivan, kao što je očekivano i ovo blago zasićenje, koje nije strašno”, dodao je Mehmedović.

DRUGA PLATA

Proizvodnja u Diti teče nesmetano i trenutno je dovoljna da pokrije obaveze koje na naplatu dolaze iz mjeseca u mjesec. Radnici su početkom prošlog mjeseca dobili i prve plate nakon gotovo četiri godine. Uskoro će biti podijeljena i druga plata.

“Proizvodnja se odvija normalno i služi nam da pokrijemo račune za struju i ostale režije, a uskoro ćemo isplatiti i drugu platu radnicima. Kad će tačno biti plata, ne mogu tvrditi, ali će sigurno biti do desetog u mjesecu”, kazao nam je stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close