logo
bios

Srećko Horvat: SAD se zbog gluposti vođa poput Trumpa urušava …

Objavljeno prije 2 mjeseca . u pet, apr 10th, 2020
SREĆKO HORVAT NAJAVLJUJE: „Ova recesija bi mogla biti gora od one 1929., a poslije nje je došao Hitler, rad i konclogori; SAD se zbog gluposti vođa poput Trumpa urušava u…“

O Europskoj uniji i svijetu za vrijeme i nakon pandemije koronavirusa za RTL Direkt govorio je Srećko Horvat, filozof i suosnivač pokreta Demokracija u Europi 2025, koji je pandemiju dočekao u Beču

“Odgovor EU na ovu krizu nažalost nije nezapamćen, ovakvom odgovoru svjedočili smo kod tzv. grčke krize. Trenutno su u krizi Italija, Španjolska, čitava EU i mislim da Angela Merkel zajedno s Nizozemskom, Finskom i Austirjom, kada se protive koronaobveznicma, da zapravo kucaju posljednji čavao u lijes eurozone. Radi se o čitavoj budućnosti EU”, upozorava Horvat.

„Trenutačno neraspoloženje i neotvorenost vodstva EU izuzetno je opasan odgovor na trenutnu krizu. Virus je potpuno blokirao ekonomski život, Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da možemo očekivati pad svjetske trgovine od 32 posto i dublju recesiju od one 1929., a znamo što je posle nje došlo: Hitler, rat i konclogori. Odgovor EU mislim da vodi u još dubulju krizu. Mislim da je riječ o političarima. Prije svega onima iz Njemačke, Nizozemske, Austrije i Finske, kojima je puno važnija interna politika od budućnosti EU, važnije im je da zadrže vlastite pozicije, a ne što će biti sa samom Europom i zemljama poput Hrvatske”, upozorava Horvat.

“Ova kriza je golema geopolitička transformacija. Kina ima sve veći značaj. SAD se zbog gluposti vođa poput Trumpa urušava u samog sebe, vidjeli smo što se događa Velikoj Britaniji i Borisu Johnsonu, koji se na početku također smijao virusu”, kaže Horvat.

Kakav će biti svijet nakon pandemije koronavirusa, pitanje je svih pitanja.

“Bolji i pravedniji svijet nije utopija. Solidarnost nije utopija, ono što je Hrvatska pokazala je da ljudi pokazuju solidarnost, da se pridržavaju mjera. Kao što je kuga proizvela pad feudalizma, mislim da se ovdje radi o procesima zbog kojih bi za 10, 20 godina mogao nestati ova varijanta kapitalizma koja ne mari za siromašne, za zemlje s periferije, za one koji su sada na prvoj crti obrane od virusa”, zaključio je Horvat u razgovoru za RTL.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh