logo
bios

Zemlje OPEC-a i Rusija postigli dogovor oko smanjenja proizvodnje nafte, evo što to konkretno znači…

Objavljeno prije 2 mjeseca . u pet, apr 10th, 2020
DAN ZA POVIJEST: Zemlje OPEC-a i Rusija postigli dogovor oko smanjenja proizvodnje nafte, evo što to konkretno znači…

OPEC i Rusija postigli su u četvrtak navečer preliminarni sporazum o globalnom smanjenju proizvodnje nafte za 10 miliona barela dnevno za maj i juni, što je najdublji rez koji su ikada dogovorili svjetski proizvođači nafte

Pad proizvodnje iznosi samo oko 10% normalne svjetske ponude nafte, što je daleko ispod procjena koliko je potražnja za naftom pala usljed pandemije. Malo je vjerovatno da će ovo zaustaviti masivni pad cijena nafte.

Dogovor je postignut nakon što su ministri za naftu OPEC-a i brojni proizvođači nafte koji nisu OPEC-ovi članovi održali video sastanak u četvrtak.

Sve je počelo obraćenjem generalnog sekretara OPEC-a Mohammada Sanusija Barkindoa, koji je upozorio na dešavanja sa cijenom i potražnjom nafte.

– Za tržište nafte koronavirus je u potpunosti poremetio ponudu i potražnju od kada smo se zadnji put sreli 6. marta. Naša industrija krvari; niko nije uspio zaustaviti krvarenje – rekao je on.

Barkindo je rekao da projekcije pokazuju pad potražnje od gotovo 12 miliona barela dnevno u tekućem tromjesečju.

– Ovo su nevjerojatni brojevi! Bez presedana u modernom vremenu – rekao je.

S obzirom na trenutno neviđenu neravnotežu između ponude i potražnje, u drugom tromjesečju 2020. mogao bi postojati ogroman višak od 14,7 miliona barela dnevno.

SB

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh