Srebrenica je kolateralna šteta dejtonskih zakulisnih pregovora

Novinarka i publicistkinja

Florens Hartman za “Avaz”: Srebrenica je kolateralna šteta dejtonskih zakulisnih pregovora

Uoči promocije najnovije knjige Florens Hartman pod nazivom “Krv realpolitike – afera Srebrenica” koja će biti održana u organizaciji izdavačke kuće “Buybook” 9. novembra u Sarajevu, ova novinarka, publicistkinja i bivši portparol i savjetnica nekadašnje glavne tužiteljice Karle del Ponte (Carla) u razgovoru za “Avaz” govori o sadržaju ovog djela te o poukama koje ono nosi.

Zaštićene zone

Hartman kaže da njeno najnovije ostvarenje dokazuje da je Srebrenica bila kolateralna šteta Dejtonskog pregovaračkog procesa koji se odvijao daleko od očiju javnosti još od proljeća 1995. godine. Knjiga, kaže Hartman, govori o tome da su mnogo prije pada Srebrenice vlade Velike Britanije, SAD i Francuske prihvatale da su Srebrenica, Žepa i Goražde, UN-ove zaštićene sigurne zone, bile neodržive.

– Dokumenti do sada nepoznati javnosti i drugi dokazi do kojih sam došla i koje prenosim u knjizi govore da je odranije postojala ideja da te tri enklave budu predate kao “miraz” Slobodanu Miloševiću u zamjenu za mir. Istinite činjenice ukazuju kako je i Srebrenica čak mogla da padne u ruke Mladićeve vojske bez pokolja. Tako da je moglo biti drugačije. Ali, realpolitika je takva da se moraju donijeti neke teške odluke – kaže Hartman.

Knjiga, ističe dalje autorica, osvjetljava dinamiku vođenja vanjske politike velikih sila koja je utjecala na sudbinu namijenjenu enklavama istočne Bosne. Cilj ovog djela nije upirati prstom u krivce, nego, kaže, izvući pouke iz grešaka iz prošlosti.

Poruka Zapadu 

– Ne kažem da je Zapad ikada htio da se desi genocid, ali je u pregovaračkom procesu napravljena greška i oni su ispali potpamagači genocida protiv svoje volje. Cilj moje knjige je da Zapad spozna gdje je pogriješio i da zna da je to veliki problem. Toliki da nisu dali pristup dokumentima koje sada objavljujemo. To je tragedija iz koje treba naučiti. Puno je stvari koje nismo još razumjeli ili nismo naučili, a iz prošlosti trebamo izvući pouke za sadašnjost. Primjerice, sve ono što se nekada dešavalo iza kulisa oko Srebrenice, a što moramo shvatiti i s čime se moramo suočiti, veoma je bitno za današnji diplomatski pristup vezano uz Siriju – naglašava Hartman.

Znam da neću promijeniti svijet 

– Bez obzira što znam da neću promijeniti svijet, moje je da stavljam na papir, da istražujem, da razumijem, ne da bih rekla taj neko ne valja, nego da vidimo gdje smo pogriješili i kako da ne pogriješimo ponovo. Ne možemo vratiti mrtve, ali možemo izvući pouke da spriječimo da se to desi drugima – kaže Hartman.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close