Vlada FBiH priprema veliku poreznu reformu

Stručnjaci analiziraju izmjene nekoliko zakona

U Vladi Federacije BiH, kako saznaje “Avaz”, proteklih dana intenzivirane su aktivnosti na izradi porezne reforme koja bi trebala ići u nekoliko pravaca.

Prva faza reforme odnosit će se na uračunavanje i naknada koje se trenutno ne oporezuju u poreznu osnovu s plaćom, a to su topli obrok, regres, prijevoz, jubilarne nagrade, budući da je FBiH praktično jedini prostor u okruženju, pa čak i u Evropi, gdje se ova primanja ne oporezuju, a dio su plaće.

Umanjenje doprinosa

Prema objašnjenju koje smo dobili iz Federalne vlade, ove naknade, s obzirom na to da se ne oporezuju, uzrokuju veliku deformaciju tržišta rada, jer postoji niz slučajeva u kojima poslodavci svoje zaposlenike prijavljuju na minimalac, na koji im uplaćuju doprinose, a onda razliku isplaćuju kroz topli obrok, prijevoz i druge naknade.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera i član Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH, tvrdi za “Avaz” da će ova reforma biti neutralnog fiskalnog efekta, jer će poslodavcima bruto izdvajanja za plaće ostati ista.

goran-mirascic-savjetnik-premijera

Foto: Avaz (Miraščić: Reforma ide naruku poštenim poslodavcima)

– Da bi se to ostvarilo, doći će do proporcionalnog smanjenja doprinosa na plaće. Najvjerovatnije će doći do smanjenja doprinosa za zdravstvo. Ovo, dakle, nije mjera kojom će se nastojati priskrbiti dodatni prihodi vanbudžetskim fondovima, već se radi o svojevrsnom “čišćenju sistema” – kaže Miraščić.

Potcrtava da će ova reforma ići naruku poštenim poslodavcima koji svoje zAposlenike prijavljuju na puni iznos plaće, a pozitivan signal će se poslati i stranim investitorima.

On ističe da, prema dostupnim analizama, ukupni neoporezivi prosječni iznos naknada iznosi 340 KM po osobi.

fbih-obracun-placa

Foto: Avaz (Prikaz trenutnog obračuna plaća u FBiH)

– Analize su još u toku, tako da ne možemo dati tačan procentualni izračun o tome koliko će biti umanjeni neki doprinosi iz razloga što još imamo faktora koji mogu prouzrokovati neravnotežu. Za veliki broj poslodavaca može se napraviti izračun, ali imamo određen broj poslodavaca koji se nalaze u sredini blizu prosječne plaće i još je nepoznanica kako će se to na njih odraziti – kazao je Miraščić.

Lični odbitak

Drugi pravac porezne reforme, kako nam je potvrđeno u Vladi FBiH, vodi ka uvođenju progresivne stope oporezivanja dohotka. U FBiH je trenutno jedinstvena stopa od 10 posto na sve iznose iznad 300 KM.

– Ideja je da, nakon što izvršimo ugrađivanje naknada koje nemaju karakter plaće u plaću, dođe od povećanja neto plaća, a time i povećanja tzv. ličnog odbitka, koji trenutno u FBiH iznosi 300 KM. Cilj je da dođe do njegovog povećanja na iznose od 500, 600, pa i do 800 KM – ističe Miraščić.

Ukoliko se analize pokažu opravdanim, navodi on, stopa poreza na dohodak za plaće do 800 KM mogla bi se u nekom skorijem periodu smanjiti sa 10 na pet posto, a za plaće veće od ovog iznosa ona bi iznosila od 15 od 20 posto.

– Treba naglasiti kako radimo na tome da i ove izmjene poreznog zakonodavstva budu neutralnog efekta, jer ne želimo dodatno opterećenje za stanovništvo, odnosno smanjenje kupovne moći. Ovo bi bila neka socijalna mjera da oni s manjim primanjima budu manje oporezovani odnosno da veći dio tereta prebacimo na one koji su u mogućnosti da to podnesu – kaže on.

Napominje da bi izmjene stope porezna na dohodak najviše išle u korist realnog sektora, gdje prosječna plaća iznosi oko 500 KM.

Hurtić: Pozdravljam, ako će biti neutralnog efekta

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić, komentirajući ove Vladine namjere, kaže za “Avaz” da ih treba pozdraviti, ali samo ukoliko dođe do neutralnog efekta.

– Ugrađivanje naknada koje nemaju karakter plaće u poreznu osnovu je dobro iz razloga što ljudi izbjegavaju da plaćaju realne plaće, pa idu na minimalac, a time izbjegavaju plaćati doprinose prema penzionom fondu koji bi trebali da budu realni. Zato imamo situaciju da su penzioni fondovi u problemima – kaže Hurtić.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close