Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić: Voljeti Srbiju i voljeti Allaha – jedno ne isključuje drugo

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić rekao je da je Islamska zajednica utemeljenja Božjom voljom, a ne željama i potrebama političara, te da nema nacionalni i politički predznak, niti ga je ikada imala, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA)

On je povodom najava o formiranju „treće islamske zajednice“ na području Sandžaka poručio da IZS nema ”kratkovečnu već dugovečnu misiju-savjetovanja dobra i odvraćanja od zla”.

Jusufspahić je prilikom prošlonedjeljne posjete ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua Islamskoj zajednici Srbije rekao da su se sa turskim šefom diplomatije saglasili da je najveći interes ”jedinstvo muslimana Srbije i islamske zajednice”.

„Insistiramo i nećemo od toga odstupiti da je interes jedinstvo Islamske zajednice Srbije u strukturama Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS), ne nekakve Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) koja je ustrojena sa strane, odakle god da dolazi takva inicijativa van prostora Republike Srbije“, rekao je Jusufspahić odgovarajući na pitanje dopisnika Anadolije.

Komentirajući činjenicu da on za stvaranje ”treće zajednice” optužuje ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina, a glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, Jusufspahić je odgovorio da je to ”sve povezano”.

„Veza postoji u spoljnim uticajima. Pre 20 godina svi su bili na toj strani, kada je u pitanju Sandžak. Nadam se da će ministri dolaziti u džamiju da klanjanju i da će na džumama slušati šta im starine-šejhovi, imami govore, a onda i nešto od toga sprovoditi u svojim delovanjima. Mir, sloga, dobročinstvo i odanost Allahu, a pripadnost i vernost ovoj zemlji koja se zove Srbije“, rekao je Jusufspahić i naglasio da „voleti Allaha i voleti Srbiju se ne isključuje“.

On je poručio da je to jedini način, za one koji su odabrali da se rađaju i žive u Srbiji.

Srbijanski muftija je dodao da sve zemlje u regionu imaju svoj rijaset i svog reisa koji nije ni u sklopu bosansko-hercegovačkog, niti turskog.

„Od toga nećemo odstupiti, ministri nisu hodže, hodže nisu ministri. Kada ministar dođe da klanja, posluša hutbu (propoved) i ne meša se u ustrojstvo Islamske zajednice jer za to nije, na kraju krajeva, ni školovan“, istakao je Jusufspahić.

Islamska zajednica Srbije (IZS) je danas najoštrije osudila, kako je navedeno, ispade ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina zbog navodnog kršenja Zakona o samostalnosti te Zajednice.

Zamjenik reisu-l-uleme IZS i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić je u obraćanju medijima kod Bajrakli džamije rekao da je Ugljanin sebi dao za pravo da se miješa u unutrašnje stvari i kreira ustrojstvo jedne institucije, koja je, po njegovim riječima, duhovni centar muslimana Srbije i ove godine obilježava 145. godišnjicu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close