Srbija se osjeća poniženom

Njemački listovi pišu o reakciji srbijanskog premijera na tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju. Bave se i odnosom društva i političara prema migrantima u Njemačkoj.

(DW.DE)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju uvrjedljiv, uznemirujući i veoma razočaravajući za Srbiju i njene građane.

Oštra kritika Evropskog parlamenta upućena srpskom nacionalisti Vojislavu Šešelju, u Srbiji je izazvala razočarenje, piše list Focus:

“Oni koji su predložili rezoluciju, žele omalovažiti ugled Srbije“ rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu. Parlamentarci EU očigledno nisu znali o čemu glasaju, pretpostavlja Vučić. ‘Šta želite?. Da šutimo kada nas omalovažavate, kada pogrešno iznosite činjenice i izgovarate neistine? Zvanična Srbija nema ništa sa Šešeljevom politikom‘, rekao je srbijanski premijer. Evropski parlament je u Strazburu usvojio rezoluciju, u kojoj se izražava zabrinutost zbog odsustva primjerenog političkog reagovanja i legalnog odgovora srpskih vlasti na ponašanje Vojislava Šešelja koje podriva povjerenje žrtava u pravdu i pravosuđe. EP je osudio ‘ratnohuškački i govor mržnje‘ Šešelja, kao i ‚njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu‘ i zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu“, piše list Focus.

Migranti za Njemačku nisu finansijski teret

Dvije trećine Nijemaca vjeruje da migranti dobijaju više novca nego što uplaćuju na ime poreza i socijalnih davanja. Jedna studija dokazuje upravo suprotno, piše list Mannheimer Morgen:

„Tako se često mogu čuti pritužbe da stranci koštaju mnogo novca. To je pogrešno. Istina je da ljudi drugih nacionalnosti koji žive u Njemačkoj, sveukupno uzeto, plaćaju veće sume poreza, nego što primaju socijalnu pomoć. Matematički gledano, svaki stranac Njemačkoj za godinu dana donese 3.300 eura. Njemačka dakle neće samo u budućnosti profitirati od useljavanja strane stručne snage, ona od toga profitira već danas“, piše list Mannheimer Morgen.

Njemačka profitira od stranaca

List Darmstädter Echo o istoj temi piše:

Kratkoriočno gledano je možda i tačno. Napori, koje od opština zahtijeva aktuelni priliv izbjeglica su ogromni. Ali oni nisu na našu štetu. Kome nije dovoljan princip pomoći bližnjem, možda će mu biti dovoljne brojke: za njemačku državu useljenici, dugoročno gledano, predstavljaju dobar biznis. Današnje izbjeglice će sutra biti platiše poreza a prekosutra neophodna radna snaga. Studija Fondacije Bertesmann bi mogla pomoći da diskusija o useljavanju u Njemačku postane objektivna“, piše list Darmstädter Echo.

List Kölner Stadt Anzegier piše:

„Upravo u ophođenju sa migrantima se pokazuje da je društvo nekada naprednije od političara. Oni, istina, u međuvremenu stalno pričaju o kulturi dobrodošlice, ali u praksi to nema veze ni sa dobrodošlicom ni sa kulturom. Još uvijek se čini da za Evropsku uniju ali i za brojne njemačke političare, osnovno pravo na život i zaštitu ljudskog dostojanstva završava na vanjskim granicama EU. Još uvijek se, kada je riječ o politici prema izbjeglicama, govori o izoliranju, zastrašivanju i odbrani, o zatvaranju propusnih ventila, kako bi se vodila efikasnije borba protiv krijumčara i spriječilo zlostavljanje socijalnih sistema,“ piše Kölner Stadt Anzegier.

  • Autor Belma Šestić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close