Srbija “ne može da izgubi” u sporu sa Hrvatskom zbog genocida

Ministar Rasim Ljajić kaže da Hrvatska neće odneti pobedu u slučaju pred Međunarodnim sudom pravde i da neće uspeti da dokaže da je Srbija kriva za genocid, a presuda se očekuje do kraja godine.

(Marija Ristić – BIRN – balkaninsight.com)

Lider SDPS-a i ministar Rasim Ljajić rekao je u četvrtak da Hrvatska neće uspeti da dokaže da je Srbija počinila genocid tokom rata devedesetih.

“Ja sam više nego uveren da mi taj spor ne možemo izgubiti, odnosno da Hrvatska ne može dokazati da je bilo genocida”, rekao je Ljajić za B92.

Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnela pred Međunarodnim sudom pravde 1999. godine, a takođe je zahtevala da Beograd kazni sve počinioce ratnih zločina tokom sukoba devedesetih, da vrati sve ukradene umetnine i da plati ratnu odštetu.

Srbija je kao odgovor na to podnela kontratužbu 2010. godine, a tvrdi da je Hrvatska kriva za genocid protiv Srba za vreme i posle rata.

Ljajić je rekao da je Beograd bio spreman da povuče kontratužbu, ali da u Hrvatskoj nije bilo političke hrabrosti da se tužba povuče, odnosno da je postojala volja kod političkog vrha, ali i strah od reakcije javnog mnjenja.

“Srbija je bila potpuno spremna da bez uslovljavanja povuče tužbu, ali s druge nije bilo te vrste spremnosti”, rekao je Ljajić.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova ranije je rekla da je Zagreb spreman za razgovore o povlačenju tužbi tek kada od Beograda dobije informacije o Hrvatima koji su nestali tokom rata 1991-1995. godine u toj zemlji.

Srbija i Hrvatska će iznošenje svojih slučajeva pred Međunarodnim sudom pravde početi 3. marta – Hrvatska će prva predstaviti dokaze i svedoke, a potom će to učiniti i Srbija. Očekuje se da će to trajati mesec dana, dok bi presuda trebalo da bude doneta do kraja godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close