Srbija: Na dramatičnoj press konferenciji povodom poplava Dodik govorio zašto ne priznaje BiH koja se ‘kreira’ u Sarajevu!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jutros je otputovao u Beoograd, na sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Povod sastanka je katastrofalna situacija u cijelom regionu te preduzimanje zajedničkih mjera vlasti Republike Srpske i Srbije na saniranju šteta uzrokovanih poplavama.

I ne bi tu bilo ništa problematično da predsjednik RS-a na press konferenciji koja je uslijedila po završtetku sastanka nije, po ko zna koji put, iskoristio priliku da srpskoj javnosti pojasni zašto se Republika Srpska ne osjeća dobro u postojećoj Bosni i Hercegovini.

I dok je Aleksandar Vučić govorio o razmjerama strahovite nesreće koja je zahvatila i Srbiju i BiH, o dramatičnoj borbi građana u Šapcu i Obrenovcu koji pokušavaju spasiti ove gradove od potpunog potapanja, o žrtvama koje se tek počinju brojati, o nesagledivim štetama koje će se sanirati mjesecima, pa i godinama, Milorad Dodik izgovorio je tek nekoliko šturih informacija o mrtvima u Doboju, a onda se prebacio na kritiku postratne BiH.

Iako je, kako javlja RTS, na nivou dvije vlade postojao zahtjev da se ovaj sastanak ni na koji način ne politizuje, predsjednik RS-a se, govoreći o regionalnoj pomoći koja je neophodna u ovoj situaciji, osvrnuo potom i na nedavnu posjetu Aleksandra Vučića Sarajevu te pojasnio:

– Naravno da je normalno da u ovakvim momentima Srbija i Republika Srpska zajednički djeluju… Mi pripadamo BiH i nemamo ništa protiv dejtonske Bosne i Hercegovine, i to je potvrdila i Vučićeva posjeta Sarajevu. Ali, opet kažem, protiv smo one BiH koja se kreira u Sarajevu i tamošnjim vladajućim krugovima, i protiv nje ćemo uvijek biti.

(DEPO PRTAL/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close