Dr. Cerić: Dok se borimo sa poplavama SPC ugrožava teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je pokrenuo aktivnosti da upozna islamski svijet sa tragedijom sa kojom se suočava Bosna i Hercegovina i animirati prijatelje BiH da prikupe pomoć. On je potvrdio da već sutra dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

– Sa svoje pozicije učinit ću sve da upoznam one koji mogu pomoći sa alarmantnom situacijom u BiH. U ovim trenutcima moramo pomoći jedni drugima – kazao nam je dr. Cerić.

No, on podsjeća da se ne smije zaboraviti da je uoči samih poplava patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dao izjave kojima se podriva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i vrijeđa islamski identitet Bošnjaka u Sandžaku. Tim povodom je objavio i saopćenje u kojem osuđuje izjave.

– Najoštrije osuđujem izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja kojima brutalno i direktno podriva teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine i drsko vrijeđa ljubav i privrženost Bošnjaka Sandžaka prema islamu i islamskom identitetu. Traženje da se bh. entitet Republika Srpska, nastao na progonu nesrba i genocidu, odvoji i pripoji Srbiji kako bi “Srbija sa RS bila jedna srpska država kao što je to bila vjekovima”, predstavlja ozbiljnu prijetnju po međunarodnu sigurnost i mir – naveo je dr. Cerić.

Ne smije se, prema njegovim riječima, ignorirati činjenica da ova izjava ne dolazi od lidera neke sekte ili zajednice sa društvene margine, nego od poglavara Srpske pravoslavne crkve koja ima dominantan status u Srbiji i snažan upliv u sve državne i društvene strukture.

– Patrijarh Irinej već postaje poznat po svojim izjavama kojima negira teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i miješanjem u unutarnje odnose u ovoj državi. Međunarodne političke i sigurnosne institucije ne bi smjele olahko prelaziti ili ignorirati prijeteće izjave poglavara Srpske pravoslavne crkve – navodi dr. Cerić.

Štaviše, kako ističe, izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića, prilikom posjete Sarajevu, o prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta naše države, nakon izjava patrijarha Irineja doimaju se apsurdne i demagoške, sve u cilju jeftinog pridobijanja međunarodne podrške i pokušaja kamufliranja stvarnih srpskih interesa i namjera prema Bosni i Bošnjacima.

– Također Irinejeva interpretacija prihvatanja islama od strane Bošnjaka Sandžaka koju je izrekao u Novom Pazaru, prilikom čega je pokazao krajnji cinizam i podrugljivost, duboko vrijeđa svakog muslimana Bošnjaka. Savremena demokratska dostignuća i demokratski standardi, koji garantiraju slobodu savjesti i vjeroispovijesti, kao temelj modernog društva, sankcioniraju ismijavanje i sumnjičenje ljudi zbog njihove vjere. Sramni postupak patrijarha Irineja prema muslimanima u Sandžaku više liči na nastavak srednjovjekovne prakse podsticanja odstranjivanja drugih i drugačijih, nego na evropske moderne demokratske stečevine. Posao patrijarha Irineja nije da tumači povijest islama i muslimana na ovim prostorima. Takvo ovlaštenje mu niko nije dao – zaključuje Cerić.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close