Srbija – AFERA RUDNA RENTA: Rusima smo poklonili 640 miliona evra

Država Srbija će zbog privilegovanog položaja „Gasprom njefta“, kome je omogućeno da do 2023. godine rudnu rentu umesto zakonskih sedam plaća samo tri odsto, Rusima pokloniti čak 640 miliona evra. Koliko Srbija radi u korist svoje štete, pokazuje podatak da bi ruski energetski gigant u svojoj zemlji za istu namenu morao da izdvoji blizu tri milijarde evra.

(Autor: Slađana Vukašinović – kurir-info.rs)

Zbog ovakve nerazumne odluke, čiji su koreni u kupoprodajnom ugovoru „Gasprom njefta“ i srpske vlade iz 2008. godine, državna kasa Srbije je za proteklih šest godina zakinuta za blizu 240 miliona evra. Ko je odgovoran za ovu veliku pljačku, pokazaće vreme, ali ono što se sigurno zna to je da ova štetna odluka za državu Srbiju mogla da se promeni prošle godine.

Nije za javnost

I pored insistiranja nekih ministara i stručnjaka, Vlada Srbije je zaključkom, koji nije bio dostupan javnosti, ipak odlučila da se Rusima legalizuje privilegovan položaj na srpskom tržištu i u narednih deset godina. Jedan od ministara tadašnje vlade tvrdi da je to urađeno na predlog tadašnjeg resornog ministra rudarstva Milana Bačevića.

– Iako je postojao zakonski osnov da se to promeni, ministar Milan Bačević je objasnio da klauzula o nepromenljivosti rente proizilazi iz međudržavnog kupoprodajnog ugovora Srbije i Rusije. On je tvrdio da, ukoliko bismo povećali rentu, ruska strana bi mogla da naplati penale, što ne bi bilo dobro za Srbiju. Takvo obrazloženje je više ličilo na ubeđivanje ruskog lobiste nego ministra srpske vlade. Ovo tim pre što je jasno da je ispunjena klauzula ugovora po kojoj se rudna renta može povećati kada „Gasprom njeft“ vrati uloženi novac – tvrdi izvor Kurira.

Diskriminacija

On dodaje da su neke kompanije, koje u Srbiji rade geološka istraživanja, protestovale kod Vlade Srbije tvrdeći da je ovo diskriminatorska odluka.
– S druge strane, i proračuni pokazuju da će se godišnje zbog razlike u ceni srpski budžet oštetiti za čak 40 miliona evra, što nije mala suma. Posebna je priča što je „Gasprom njeft“ već isplatio svoje investicije, pa je nejasan cilj ove mere, tim pre što oni u matičnoj zemlji rudnu rentu plaćaju čak 22 odsto – upozorio je izvor Kurira.

NIS bez odgovora

Predsednik udruženja bivših radnika i malih akcionara Ljubo Bandić, pak, kaže da će vreme pokazati ko je odgovoran što će država Srbija pokloniti Rusima najmanje 600 miliona evra.

– Kažem 600 jer država Srbija će „Gasprom njeftu“ do 2023. godine poklanjati po 40 miliona godišnje. Dakle, sve u svemu, NIS je ustupak Rusima, kojima će biti poklonjene, istina na duže staze, milijarde evra. To kažem jer bi oni u Rusiji morali da plate sedam puta skuplje rudnu rentu. Pa bi tako, umesto naših 640 miliona, oni u svojoj zemlji morali da izdvoje za rudnu rentu oko tri milijarde evra.

Prosto rečeno, neko Rusima poklanja ogroman novac od kojeg možemo da izgradimo škole, obdaništa. I nikom ništa. Zato smatram da je dobro što je premijer Vučić najavio da će u razgovoru sa Putinom pokrenuti i pitanje povećanja rudne rente – kaže Bandić za Kurir. Iako smo iz kompanije NIS tražili odgovore na konkretna pitanja, do zaključenja ovog broja nismo ih dobili.

KOLIKA JE RUDNA
RENTA U DRUGIM ZEMLJAMA

– Hrvatska5 %
– Italija7 %
– Bugarska12,5 %
– Rusija22 %

Kovačević
PREISPITATI POLOŽAJ „GASPROMA“

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević smatra da se mora preispitatati privilegovan položaj „Gasprom njefta“ po osnovu rudne rente.
– NIS je sada u većinskom vlasništvu i ne može više imati privilegije kao da je domaći. „Gasprom njeft“ takve privilegije nema ni u sopstvenoj zemlji jer je u Rusiji renta veća sedam puta nego u Srbiji. Ali u Srbiji je sve moguće, pa čak i da radimo u korist svoje štete. Zakon mora da važi za sve, pa i za Ruse, i zato je apsurdno da zakon propisuje jedno, a kupoprodajni ugovor drugo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close