SRAMOTNO: Telekomi otjerali inspektore Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH prije nekoliko mjeseci počela je s prvim inspekcijskim nadzorima u telekom operaterima radi ocjene zakonitosti presretnutih telekomunikacijskih usluga, odnosno prisluškivanja i obrade podataka o ostvarenoj komunikaciji (zadržani podaci).

Iako je tada iz Agencije poručeno da prva saznanja izazivaju zabrinutost te su najavljene i intenzivnije kontrole, zbog opstrukcija odgovornih u telekomima one, kako saznajemo, ipak nisu u potpunosti obavljene.

Tajne procedure

U maju i junu, naime, Agencija je provela inspekcije u “BH Telecomu”, “Telekomu Srpske” i “Hrvatskim telekomunikacijama”, ali u dijelu koji se odnosi na prisluškivanje državni inspektori nisu mogli u potpunosti obaviti svoj posao.

– Iako Zakon o zaštiti ličnih podataka jasno propisuje da inspektori Agencije imaju pravo da uđu u sve prostorije u kojima se vrši obrada ličnih podataka te da državne i službene tajne neće predstavljati prepreku za Agenciju, to su osporili odgovorni u operaterima. Oni se pozivaju na procedure koje je donio Zajednički upravni odbor za zakonito presretanje telekomunikacija, kojima su propisane procedure presretanja telekomunikacija i koje su same, također, označene kao tajne – kazao je za „Dnevni avaz” Petar Kovačević, direktor Agencije.

Odobrenje suda

 

On je dodao da su odgovorne osobe u telekom operaterima odbile inspektorima omogućiti pristup radnim nalozima koji su za njih osnova za postupanje i omogućavanje presretanja komunikacije. Inspektore je interesiralo postoji li iza svakog naloga odobrenje suda, što bi bio dokaz da je to presretanje zakonito.

– Ovakav postupak je nedopustiv i Agencija će nastaviti s aktivnostima koje  podrazumijevaju saradnju s nadležnom komisijom Parlamenta BiH te Zajedničkim upravnim odborom. Nije isključeno ni kažnjavanje operatera – zaključio je Kovačević.

Miješanje u život građana

Kovačević upozorava da prisluškivanje razgovora predstavlja ozbiljno miješanje u privatni život građana, da ono mora biti zasnovano na potpuno jasnim i predvidivim propisima te je podložno kontroli nezavisnih organa.

– Imajući to u vidu, takvo stanje nedvojbeno nije u BiH – kazao je Kovačević.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close