Sramotna historija sportskog fašizma

Neprimjereni potez hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića koji je pobjedu protiv Islanda i plasman na svjetsko prvenstvo 2014. u Brazil proslavio s navijačima uz povike ‘Za dom spremni’ podsjetio je na slične primjere iz svijeta sporta.

Srećom, nema ih previše. Svakako najpoznatiji su slučajevi bivšeg talijanskog nogometaša, a sada trenera Paola di Cania, grčkog nogometaša Giorgosa Katidisa, bivšeg golmana australske reprezentacije Marka Bosnicha, te bivšeg čelnika Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Maxa Mosleyja.

Ikona navijača Lazija, Di Canio ‘proslavio’ se rečenicom “Nisam rasist, ja sam fašist”. Di Canio se u aprilu ove godine kada je preuzima Sunderland branio kako to nije rekao, no nikada nije skrivao kako je pobornik Benita Mussolinija čiji portret ima tetoviran na tijelu. Di Canio je u decembru 2005. nakon pobjede protiv Livorna salutirao s visokom uzdignutom desnicom zbog čega je kažnjen s jednom utakmicom neigranja i 10.000 eura. Njegov fašistički pozdrav izazvao je osudu javnosti i brojne židovske zajednice u Italiji. Međutim, Di Canio se nije previše uznemirio.

“Pozdravio sam svoje ljude na način koji je za mene simbol pripadnosti grupi koja cijeni prave vrijednosti. Ponosan sam na takve ljude i nastavit ću ih pozdravljati na taj način,” poručio je napadač Lazija. Dvije godine kasnije Di Canio se našao na udaru javnosti nakon što je prisustvovao sahrani neofašista Paola Signorellija koji je sudjelovao u terorističkom napadu bombom na željezničkoj stanici u Bologni 1980. godine kada je ubijeno 85 osoba. Signorelli je za sudjelovanje u napadu osuđen na osam godina zatvora.

Međutim, Di Canio ima i drugo lice. Uvijek je rado sudjelovao u kampanjama protiv rasizma, a 2001. godine dobio je Fifinu nagradu za fair play, kada je u utakmici protiv Evertona zaustavio akciju i odbio postići pogodak jer je protivnički vratar ozlijeđen ležao na travnjaku.

U aprilu ove godine nacističkim pozdravom pogodak je proslavio i veznjak atenskog AEK-a Giorgos Katidis. Grčki nogometni savez 20-godišnjeg Katidisa je kaznio s pet utakmica suspenzije i 1.000 eura kazne, ali i doživotnom zabranom igranja utakmica u grčkim reprezentacijama. Klub ga je suspendirao do kraja prvenstva.

 

 

 

U oktobru 1996. godine tadašnji golman Aston Ville Australac hrvatskih korijena Mark Bosnich ‘salutirao’ je ispred tribine s navijačima Tottenhama za koje navija veliki broj Židova. Bosnich se odmah ispričao kazavši kako je to bila ‘neslana šala’.

“Žao mi je zbog gluposti koju sam učinio. Tada mi nije palo na pamet kako bi svojim potezom mogao nekoga uvrijediti ili povrijediti,” kazao je Australac koji je branio i za Manchester United i Chelsea. Vodstvo FA-a kaznilo ga je s 1.500 eura.

 

Koncem marta 2008. izbio je i veliki skandal u formuli 1 kada je tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley ‘ulovljen’ kako se zabavlja s pet prostitutki odjeven u nacističku uniformu. Filmić je snimljen u jednom londonskom apartmanu uređenom u duhu nacističkih logora za vrijeme II. svjetskog rata. Židovske udruge u Velikoj Britaniji zatražile su njegovu smjenu, no uprkos sado-mazo seks skandalu Mosley je ostao na poziciji predsjednika FIA-e još godinu dana kada ga je naslijedio Francuz Jean Todt.

Hrvatski reprezentativac Šimunića kažnjen je sa 25.000 kuna nakon što je Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podiglo prekršajni nalog. Tužiteljstvo je nogometaša Dinama teretilo zbog prekršaja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima jer je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja pa mu je izreklo maksimalnu novčanu kaznu koja prema zakonu iznosi 25.000 kuna.

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Prijavu je poslao hrvatski ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručivši kako je ‘Šimunić povrijedio dostojanstvo pojedinca, te da je njegovim ponašanjem došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a.

Istragu o Šimunićevom ponašanju nakon utakmice protiv Islanda otvorila je i Međunarodna nogometna federacija (FIFA). Krovna nogometna organizacija za sada razmatra različite izvještaje službenih delegata i skuplja informacije.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close