Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?

Ne postoji grana novinarstva izložena širem sudu javnosti od sportskog i istovremeno ne postoji novinarstvo u kojem se drastičnije krše osnovni principi profesije od sportskog. 

Senad Pećanin – media.ba
Foto: The Flack
Četvrtak, 20. mart 2014. u 18h
Mediacentar Sarajevo
debata
„Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?“
Bosanskohercegovački sport je ogledalo ovdašnjeg društva, a dobar dio zasluga za taj odraz pripada i novinarstvu.
U socijalističkom uređenju prethodne države partija je novinarima nametnula okove koje je nosio zvanični status „društveno-političkih radnika“. Sportski novinari danas često i sami sebe shvataju „sportskim radnicima“. Ne leži li u ovako shvaćenom poimanju profesije „istočni grijeh“ bh. sportskog novinarstva? Smije li, da li je novinar dužan lagati ili, makar, prešućivati činjenice radi stvaranja „dobre klime“ u reprezentaciji i „oko nje“? Ko su „nedodirljivi“ sportisti o kojima novinari ne smiju izreći ni riječ kritike?
Ovo su samo neka od pitanja koja želimo postaviti sagovornicima u debati o sportskom novinarstvu u Mediacentru Sarajevo.
Kako bh. sportsko novinarstvo vidi legendarni Ivica Osim?
Ivica Osim, Start 21/04/1984
Razlikuje li se današnje sportsko novinarstvo od vremena kad je nekadašnja Jugoslavija bila sportska velesila? – o ovome će govoriti jedan od doajena profesije na prostoru bivše Jugoslavije Milorad Đurković.
Koje su najveće tajne bh. sporta i ko su kolege zbog kojih se crvene – otkriće najobavješteniji sportski novinari u Bosni i Hercegovini Sinan Sinanović i Sabahudin Topalbećirević. Pridružite nam se na debati:
Četvrtak, 20. mart 2014. u 18h
Mediacentar Sarajevo
„Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?“
Razgovaraju:
Ivica Osim
Milorad Đurković
Sinan Sinanović
Sabahudin Topabećirević
Moderator: Senad Pećanin
—————————–
Veče posvećeno sportskom novinarstvu organizuje se u sklopu programa koji  već treću sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close