MMF otišao, blokirana tranša od 90 miliona maraka!

Misija Međunarodnog monetarnog fonda napustila je Bosni i Hercegovinu nezavršenog posla, odnosno šesti pregled kreditnog aranžaman nije uspješno okončan, saznaje bh. novinska agencije Patria (NAP). To će sasvim sigurno, kako saznaje NAP, značiti kašnjenje sedme tranše kredita koja je trebala iznositi blizu 100 miliona maraka, a predviđena je po isteku prvog kvartala.

(nap.ba)

Predstavnici MMF proteklih dana su boravili u BiH i obavili višestruke pregovore sa bh. vlastima, posebno entitetskim vlastima, ali bez uspjeha. Dogovor o strukturalnim pitanjima, tačnije reformskim zakonima je izostao, javlja NAP.

Kako saznajemo iz izvora u ovoj institucij, najveći problem je bila vlada Republike Srpske koja se oštro protivila izmjeni zakonodavstva u korist poslodavaca, ali nije ispunila ni neke budžetske zahtjeve koje je postavio MMF. Suštinski problem jeste u roku za izmjene propisa koji reguliraju kolektivne ugovore i prave poslodavaca i radnika, a koji je ranije probijen.

Iz MMF-a smatraju da, iako su vidljivi finansijski pomaci, reforme moraju ići uporedo sa time, te su zauzeli čvrst stav. No, vlada RS se nije mogle obavezati da će provesti te reforme i novo pismo namjere neophodno na sedmu tranšu nije dogovoreno. Međutim, nije sve izgubljeno.

– Pregovori jesu prekinuti, odnosno, iz MMF-a su BiH dali još vremena. Kada vlasti budu spremne mogu se njima obratiti i vrlo brzo zaključiti ovaj šesti pregled i deblokirati tranšu. Ali, MMF neće odustati od zahtjeva za reforme, jer je to suština aranžmana. U suprotnom, ovo bi bilo samo krpljenje budžetskih rupa – kazao nam je izvor.

Ukupna vrijednost dvogodišnjeg kreditnog aranžmana je oko 1,2 milijarde maraka, a do sada je BiH već iskoristila polovicu tih sredstava.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close