Spomenik onome ko otvori radno mjesto

Stope opterećenja privrede BiH su najveće u cijeloj Evropi, a to naš ekonomski prostor čini neatraktivnim za ulaganje, rekao je jučer za Oslobođenje Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

“Politika od lokalne zajednice do državnog vrha ni na koji način ne daje nikakve subvencije onima koji ulažu vlastita sredstva u otvaranje novih radnih mjesta. Poslodavci, naravno, ne smatraju da je otvaranje radnih mjesta isključivo samo njihova zadaća. To je problem koji na nivou BiH treba biti prioritet broj jedan izvršne i zakonodavne vlasti”, kaže Bakšić.

Naš sagovornik potvrđuje da su poslodavci u BiH u izuzetno teškoj situaciji, pogotovo kada odluče da investiraju jer nailaze na komplikovanu administrativnu proceduru i različite nivoe vlasti koji određuju koliko će koštati razne naknade za pokretanje investicionih projekata.

“BiH se u posljednjih 16 godina više bavi socijalnom, nego ekonomskom politikom. Ekonomija je na margini, a poslodavci su pored svih opterećenja koje im je država kontinuirano uvodila, ostali prepušteni sami sebi. Za mene su pravi heroji poslodavci koji otvore pet radnih mjesta. Takvima bi trebalo podići spomenik. Od 1996. do danas vlasti obećavaju stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, odnosno uređenje fiskalnog sistema koji bi bio stimulativan za ulaganja. Imali smo obećanja od različitih vlada da će smanjiti izuzetno visoke stope doprinosa, ali ni od toga nije bilo ništa”, ističe Bakšić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close