A gdje su ostali?

Implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci, kojom se traži da predstavnici iz reda ostalih i nacionalnih manjina budu ravnopravni sa konstitutivnim narodima, predsjednicima nove vladajuće šestorke je u drugom planu. To se da uočiti već na prvi pogled ako se analiziraju dogovorena programska načela predsjednika SDP-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, SBB-a i HDZ-a 1990 u utorak, na sastanku u Mostaru.

Primarni cilj, vidljiv već pod tačkom 1. dogovora, jeste težište ustavne reforme prebaciti na rješavanje pitanja jednog konstitutivnog naroda – hrvatskog i to tako da se potpuno uruši građanski koncept, pa i po cijenu novih kršenja ljudskih prava.

Predsjednici šestorke obavezali su se da će izraditi i donijeti ustavna rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost konstitutivnih naroda “na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH – da predstavnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda”, stoji u zaključcima.

Ovaj dogovor o cementiranju postojećih, pa i novih podjela po nacionalnim matricama, u okviru nove vladajuće šestorke povele su dvije socijaldemokratske stranke – SDP i SNSD. Što praktično znači da SDP, koji se hvali svojom multietničnošću, ubuduće računa samo na bošnjačke glasove, odnosno da će samo kandidati iz reda tog naroda biti “legitimni” predstavnici te partije u zakonodavnim tijelima.

Pripadnici ostalih, odnosno građani koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda BiH, pomenuti su kao da se radi o nebitnom, tehničkom pitanju ili spornom slučaju, iza konstitutivnih naroda, i to sa navodom “uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga”.

U potpisanom dogovoru o programskim načelima djelovanja stoji i da stranke (nove) šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obaveze.

– Ovim se, također, reafirmira i dogovor koji su postigle stranke iz Federacije BiH u odnosu na izbor Doma naroda – BiH i FBiH, navedeno je u zaključku.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close