Spielbergov “Lincoln” osvojio 12 nominacija za Oscara

Film Stevena Spielberga “Lincoln” s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi u utrku za Oscara kreće s 12 nominacija, pretekavši tako za jednu nominaciju film Anga Leeja “Pijev život” koji je nominiran u 11 kategorija.

S osam nominacija slijede “Jadnici” i film “U dobru i u zlu”, sedam nominacija ima “Argo”, a po pet “Ljubav” i “Zero Dark Thirty”.

Nominacije za najbolji film osvojili su biografski film o 16. predsjedniku SAD-a “Lincoln”, film snimljen po romanu Yanna Martela “Pijev život”, mjuzikl “Jadnici”, film o talačkoj krizi u Iranu “Argo”, drama “Ljubav”, triler o potrazi za Osamom bin Ladenom “Zero Dark Thiry”, komedija “U dobru i u zlu”, Tarantinov “Odbjegli Django” i neovisni film “Zvijeri južnih divljina”.

Osim u kategoriji najboljega filma “Lincoln” je nominiran i za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, najbolju žensku sporednu ulogu, najbolju režiju, kameru, kostimografiju, montažu, glazbu, scenografiju, zvuk i adaptirani scenarij.

Uz Daniela Day-Lewisa u “Lincolnu”, za glavnu mušku ulogu nominirani su i Hugh Jackman za film “Jadnici”, Denzel Washington za “Let”, Joaquin Phoenix za “Master” i Bradley Cooper u filmu “U dobru i u zlu”.

Popis nominiranih za glavnu žensku ulogu predvodi Emmanuelle Riva za ulogu u filmu “Ljubav”, a uz nju su nominirane Jessica Chastain za “Zero Dark Thirty”, Jennifer Lawrence za “U dobru i u zlu”, Naomi Watts za “Nemoguće” te Quvenzhane Wallis za film “Zvijeri južnih divljina”.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nominirani su Tommy Lee Jones (“Lincoln”), Alan Arkin (“Argo”), Robert De Niro (“U dobru i u zlu”), Philip Seymour Hoffman (“Master”) i Christophe Waltz (“Odbjegli Django”).

U kategoriji ženske sporedne uloge za Oscara će se natjecati Sally Field (“Lincoln”), Amy Adams (“Master”), Anne Hathaway (“Jadnici”), Helen Hunt (“Seanse”) i Jackie Weaver (“U dobru i zlu”).

Za najbolju režiju nominirani su Steven Spielberg (“Lincoln”), Ang Lee (“Pijev život”), Michael Haneke (“Ljubav”), Benh Zeitlin (“Zvijeri južnih divljina”) i David O. Russel (“U dobru i u zlu”).

Za najbolji film na stranom jeziku nominirani su austrijski film “Ljubav”, norveški “Kon-Tiki”, čileanski “No”, danski “En kongelig affaere” i kanadski “War Witch”.

Dobitnici Oscara bit će poznati na dodjeli u Hollywoodu 24. februara.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close