Sonja Biserko: U Srbiji priželjkuju raspad BiH

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko izjavila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA), komentirajući otvaranje nove istrage u Hagu oslobođenog zapovjednika odbrane Srebrenice Nasera Orića i još četiri osobe, kako je uvjerena  da će Srbija nastaviti svoju strategiju proganjanja i procesuiranja građana Bosne i Hercegovine.

”Srbija nije odustala ni od predmeta za ”Dobrovoljačku” ili ”Tuzlansku kolonu”, a Naser Orić je od početka njima bio važan da bi se izjednačila i relativizirala  odgovornost za Srebrenicu, i to je u tom strateškom okviru. I zato me ne čudi što oni sad jure i podižu ponovo tu optužnicu mada je to u nadležnosti Tužilaštva BiH i po sporazumu koji su postigli”, govori Biserko, te dodaje:

”Sada izgleda da ovo jeste dio te strategije i ne vidim naznake da će se to promijeniti. Može ustvari u okviru ovih pregovora sa Evropskom unijom (EU). To je jedina nada i jedini način da se region privede nekoj racionalnosti i nekoj, kako da se kaže, obektivnijem pristupu, pogotovo kad je u Srbija u pitanju”.

Prema njenim riječima, taj pokušaj relativizacije i izjednačavanja uloga u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije jeste stalna ”tema srpske elite i politike”.

”Zato što su trajno orijentirana na relavitizaciju dogovornosti Srbije. To još nije dovedeno u pitanje. Ja to tako vidim i u kontekstu slučaja Orić”, ocijenila je.

Prema njenim riječima, uprkos određenim utiscima, regionalni odnosi nisu se popravili u posljednje dvije godine.

”Čak mislim da su u nekoj silaznoj liniji s obzirom na te nerazriješene odnose vezano za nedavnu prošlost. Tu prije svega mislim da Srbija i dalje nije napravila napor  da prihvati odgovornost za ono što je očevidno, a pogotovo ne za one stvari koje su dokazne u Haškom tribunalu i da će to i biti izvor tenzija u regionu još dosta dugo vremena, po meni”, rekla je Biserko.

Osvrćući se na česte iznenadne pojave različitih mapa u srbijanskim medijima gdje se u pravilu govori o raspadu Bosne i Hercegovine i zemlji kao ”buretu baruta”, u čemu često učestvuju i državni mediji u Srbiji, Biserko objašnjava:

”Sve se to koristi u funkciji promovisanja te opcije koju  zastupa Milorad Dodik. Dodik dnevno eskalira tom pogledu. A onda se koriste izvanjske priče i teze koje idu u prilog takvom rješenju. Zvanične institucije objavljuju te teze i te špekulacije u vezi opstankom BiH, bez obzira iz kojeg izvora to dolazio… To se koristi kao potvrda teze koja je zvanično-nezvanično prisutna u RS i u Srbiji, u nekim krugovima naših političkih elita. To je nešto što priželjkuju. Javnost je naviknuta na to, ovo je samo navijanje… Zasad nije na vidiku podjela BiH. Naprotiv, to pitanje će ove godine biti stavljeno na dnevni red odlučnije, s energijom da se to počne rješavati. Takvo je moje očekivanje”, rekla je Biserko za AA.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close